La recuperació econòmica d'Espanya, a la cua de l’eurozona. Així de clar ha estat el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) i exministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, aquest divendres en una entrevista a Onda Cero. Segons De Guindos, l'eurozona recuperarà els nivells econòmics prepandèmia durant el trimestre actual, però que Espanya trigarà una mica més a causa de la caiguda més intensa que va patir l'any passat i que la pujada del PIB d'enguany no serà tan fort com s'esperava. 

Ara bé, l'exministre també ha considerat que a l'Estat s'han fet bé moltes coses, però ha alertat que "hem de mirar aquells factors que porten al fet que la nostra recuperació de renda no sigui tan ràpida", però tampoc ha anat massa més enllà, ja que són factors on no pot incidir la política monetària. 

Defensa de la reforma laboral del PP

De Guindos s'ha referit a molts altres temes durant l'entrevista, d'entre les quals ha destacat la defensa de la reforma laboral del PP de l'any 2012, que es va articular quan ell era ministre. El vicepresident del BCE ha defensat que la bona evolució del mercat laboral a Espanya, en gran part, s'està produint gràcies a aquella reforma i al marc que va establir i ha assenyalat que si es volen fer modificacions s'hauria de tenir en compte que hi ha coses que estan funcionant.

En aquest sentit ha admès que la reforma es pot millorar, però ha sentenciat que la temporalitat del mercat laboral és un dels aspectes concrets on la reforma de 2012 va tenir un impacte positiu, tot i que es podria millorar també. "Espanya té un problema de temporalitat que es va reduir amb la reforma laboral de 2012. Aquí es pot millorar, però és un aspecte molt concret", ha indicat.

Apujar els salaris

Un altre dels aspectes que ha comentat De Guindos, és la inflació, sobre la qual ha advocat per lligar les pujades salarials a la inflació subjacent i no a l'índex general, molt més elevat, per a evitar que les pujades de preus dels últims mesos es converteixin en permanents. En aquest sentit, De Guindos ha insistit que les pujades de preus són temporals perquè es deuen a factors transitoris, com els colls d'ampolla en el comerç, de manera que la inflació "sens dubte es desaccelerarà" l'any vinent.

El risc, ha afegit, són els anomenats efectes de segona ronda, és a dir, que la pujada de preus es traslladi als salaris, per la qual cosa ha defensat que aquests no es lliguin a l'índex general sinó a un "més permanent" com la inflació subjacent, "que és la que romandrà en el temps".