El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat aquest dimecres un decret llei per regular la figura de l’habitatge amb espais comuns compartits, tal com ha informat el Govern a la roda de premsa d'aquest migdia. La intenció d'aquesta mesura seria facilitar l’emancipació dels joves, donar resposta a la mobilitat laboral i oferir noves alternatives a la gent gran. En aquest sentit, l'Observatori de l'Emancipació Juvenil va informar a finals de novembre que la taxa de joves que s'han pogut independitzar és la més baixa registrada des de 2001.

El decret presentat també actualitza els preus de venda i les rendes màximes dels habitatges amb protecció oficial per garantir-ne la viabilitat i facilitar-ne la construcció. 

Allotjaments amb espais comuns

El decret regula els allotjaments amb espais comuns complementaris, que segons el conseller de Territori, Damià Calvet, té una important demanda social i que permet "noves formes de vida" per a determinats col·lectius, com per exemple la gent jove que es vol emancipar, per als ciutadans que s'hagin de desplaçar per motius laborals o formatius o per a la gent gran.

Malgrat que la superfície d'us privatiu és inferior a la resta de tipologia d'habitatges, el conseller ha assegurat que la suma d'aquesta i de la part proporcional dels espais comuns no pot ser inferior a la normativa d'habitabilitat.

Les condicions que han de complir aquests habitatges amb espais comuns són que l'espai privatiu ha de tenir una superfície útil interior mínima de 24 metres quadrats i en els espais comuns complementaris un mínim de 6 metres quadrats per allotjament. La suma de les dues no pot ser inferior a 36 metres quadrats. Si es tracta d'un habitatge complet, la superfície útil interior no pot ser inferior als 30 metres quadrats.

Pel que fa als espais complementaris, han de tenir una superfície superior a sis metres quadrats útils i en un cercle de 2,45 metres quadrats de diàmetre i han de garantir una ventilació i il·luminació natural. A més, la superfície mínima del conjunt d’espais que integren la zona d’ús comú, la sala d’estar, menjador, cuina no pot ser inferior a 4 metres quadrats per persona, amb un mínim de 20 m² per habitatge.

El conseller Calvet ha assegurat que el decret deixa clars les característiques que han de tenir aquests habitatges i espais comuns i ha dit que "en cap cas" suposarà "precaritzar sinó ampliar les possibilitats de vida" per a determinats col·lectius en moments puntuals de les seves vides.

El Govern ha destacat que aquest Decret Llei dona continuïtat a altres mesures aprovades aquest any per garantir el dret a l’habitatge, com són el Decret llei de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge, i la Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge. Aquestes iniciatives busquen fomentar la promoció d’habitatge protegit per tal d’incrementar el parc públic i també l'oferta general d’habitatges de lloguer a preus assequibles.

Habitatges de protecció oficial

El decret també actualitza els preus de venda i rendes màxims dels habitatges amb protecció oficial. Segons ha comentat Calvet en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, els preus no s'havien revisat des del 2008 mentre el cost de construcció ha augmentat un 20% i que això "obliga" a una actualització.

Calvet ha assegurat que algunes promocions havien quedat "encallades" i que aquests mòduls defineixen els preus de venda i de renda. "Si no s'està al dia, els privats no s'hi posen", ha comentat el conseller, que ha defensat que el decret permetrà construir més habitatges protegits, tant des de l'àmbit públic com privat. El text, que caldrà convalidar al Parlament, s'ha formulat, ha afegit, després de recollir les aportacions dels municipis i de promotors i constructors.

El decret llei incorpora un quadre amb els preus i rendes dels habitatges en funció de les zones geogràfiques A, B, C i D i que determina el pla per a dret a l'habitatge. Els preus i les rendes s’actualitzaran automàticament l’1 de gener de cada any, començant l’1 de gener de 2022, menys les rendes concertades d’acord amb la variació percentual experimentada per l’índex de preus al consum en la data de l’actualització.

Per últim, el lloguer dels habitatges protegits ja construïts es mantindrà en el preu inicial i únicament es podrà incrementar d’acord amb les actualitzacions de l’IPC.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat