El Consell de Ministres ha donat aquest dimarts el vistiplau a un límit de despesa no financer per al 2020 de 127,61 milions d'euros, fet que suposa un 3,8% més respecte el pressupost base de 2019 establert en 122,899 milions, any en què es van rebutjar els comptes presentats per Pedro Sánchez.

A més, el Govern ha fixat l'objectiu de dèficit públic per a aquest any en l'1,8% del PIB, cosa que suposa una flexibilització d'1,3 punts respecte al 0,5% encara vigent aprovat en el 2017 i una dècima més respecte a la desviació a l'1,7% que l'executiu va comunicar l'any passat a Brussel·les.

La senda per a la resta de la legislatura es basa en la reducció del dèficit públic amb objectius de l'1,5% del PIB el 2021, a l'1,2% de 2022 i al 0,9% el 2023.

Pressupostos després de l'estiu

Montero ha incidit que la intenció de l'Executiu és que els pressupostos de 2020 es presentin en el Congrés "com més aviat millor" però que els temps que estudia el president del Govern, Pedro Sánchez, és que s'aprovin "al llarg de l'estiu".

A més, ha reiterat que els comptes seran presentats una vegada negociades i aconseguits els suports polítics necessaris per garantir la seva aprovació en el Ple del Congrés i ha apel·lat a la responsabilitat d'algunes formacions com el PP perquè permetin que puguin debatre's.

"El PP coneix la urgència i la necessitat de dotar-nos d'un nou marc pressupostari... Podran agradar més o menys aquests comptes però han de permetre que es tramitin perquè després es puguin introduir esmenes", ha dit després de fer una crida conjunta a totes les forces polítiques "perquè aquest país no pot seguir amb uns pressupostos prorrogats".