La resposta del govern espanyol a les recomanacions d'abans d'ahir de l'Airef ha estat proposar d'endarrerir un any l'edat efectiva de jubilació l'any 2048 per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. D'una banda, el Ministeri de Treball aposta per augmentar l'edat efectiva de jubilació —que no és el mateix que l'edat legal— un any en un període estimat de 30 anys (fins al 2048) i, de l'altra, ampliar progressivament el nombre d'anys necessaris per calcular la quantitat de la pensió.

Actualment l'edat efectiva de jubilació és als 63,7 anys, i la solució consistiria a anar ampliant aquesta edat uns dies cada any durant els pròxims 30 anys, de manera que s'aconseguís ampliar-la un any el 2048. Així és com ho ha defensat el secretari d'Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, davant la premsa: "És necessari endarrerir l'edat efectiva de jubilació un any". Per fer-ho, considera que cal introduir incentius perquè les persones s'estiguin al mercat laboral i també "marcs flexibles entre activitat i jubilació".

"Cal aconseguir endarrerir la sortida al mercat laboral de tots els col·lectius, alguns voluntàriament i d'altres obligatòriament", ha explicat el secretari, i ha assegurat que establirà penalitzacions per als que es jubilin abans d'hora com a mètode per evitar la sortida anticipada del mercat. Amb tot, des del govern espanyol asseguren que no portaran a terme cap reforma sense el suport dels interlocutors socials, amb qui pretén reunir-se la setmana que ve per tractar el tema.