"Per fi aquest país es deslliura del gran absurd del qual s’han mofat gran part dels observadors internacionals que és l’impost al sol". Així ho ha anunciat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, en la qual ha assegurat que és un impost "sense sentit" i ha descrit les mesures per rebaixar l'elevat cost de la factura elèctrica a les cases. 

Ho ha assegurat en l'explicació de l'aprovació del decret llei que suspèn durant sis mesos l'impost sobre el valor de producció de l’energia elèctrica i l’impost especial d’hidrocarburs per a la producció elèctrica, que el ministeri de Ribera calcula que tindrà un impacte del 4% de la factura. D'aquesta manera, aquesta suspensió actua com "una mesura d’alleujament" de manera temporal, per passar l'època d'hivern i després de la qual el govern pretén impulsar un pla estratègic "més global". Alhora, el govern espanyol crearà també un bo social tèrmic per a les famílies amb dificultats per pagar les factures, i també l'ampliació de l'elèctric a les famílies monoparentals. 

Adeu a l'impost al sol

Segons la ministra, l'autoconsum és "una de les mesures que més pot contribuir a la modernització del nostre sistema elèctric", ja que cal "acceptar amb naturalitat que hi ha productors i consumidors molt més diversos del que ha estat el panorama elèctric fins ara". En aquest sentit, doncs, la derogació de l'impost al sol i la "descàrrega de traves burocràtiques que impedeixen aquesta modalitat de generació" són les mesures clau, per Ribera. 

En aquesta mateixa línia, ha explicat mesures per impulsar l'ús d'energies renovables. La ministra ha afirmat que només 80 MW dels 9.000 MW compromesos s'han començat a instal·lar i, per tant, han ampliat el termini per poder acabar la instal·lació. "Espanya porta un gran retard en aquesta matèria", ha explicat Ribera, tot i ser un dels països amb més lum solar d'Europa. 

A grans trets, l'impost al sol obliga el consumidor a contribuir de manera addicional i per partida doble ―ja que ja ho paga com a potència en la seva factura elèctrica― als costos i serveis del sistema per l’energia autoconsumida. En el Reial decret aprovat a l’octubre del 2015, s’estableix que les plaques instal·lades abans d’aquesta data han d’estar regularitzades i incloure l’impost al sol, i així els usuaris han de pagar per cada placa solar que tinguin.

De fet, totes les formacions amb representació al Congrés, excepte el PP, ja van donar suport a la proposició de llei impulsada pels socialistes per retirar aquest gravamen, i ara, amb Sánchez a la presidència, tira endavant. 

Bons energètics

"Considerem que el bo social elèctric existent és insuficient, ja que no cobria les necessitats de col·lectius vulnerables", ha assegurat Ribera. Per aquest motiu, el govern espanyol ha decidit ampliar el bo a les famílies monoparentals, i també a altres categories com famílies amb persones dependents de grau 2 i 3.

A més, inclou la prohibició de talls durant l’època d’hivern i afegeix la creació d'un bo social tèrmic, també per a les mateixes persones que es beneficiïn del bo elèctric.