El Govern de la Generalitat ha decidit suprimir els tipus reduïts que fins ara tenia l'impost d'actes jurídics documentats (AJD) que sorgeix l'hora de contractar una hipoteca amb el banc, de manera que les escriptures dels crèdits hipotecaris passaran a tributar el tipus general de l'1,5%. Amb aquesta decisió, la Generalitat preveu recaptar fins a 16,5 milions d'euros anuals addicionals. 

La decisió arriba després de l'embolic del Tribunal Suprem i el gir de guió de l'Executiu espanyol decidís canviar la llei que regula aquest impost de manera que, en paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, "cap espanyol hagi de pagar mai més aquest impost", de manera que siguin els bancs qui se'n facin càrrec. 

Davant de tot això, el Govern ha aprovat la supressió dels apartats a) i d) de l'article 7 de la Llei 21/2001 de mesures fiscals i administratives que fixaven un tipus impositius reduïts de l'AJD aplicables als préstecs hipotecaris en determinats supòsits. Així doncs, el Govern assegura que tots aquells documents que formalitzin préstecs o crèdits hipotecaris estaran subjectes al tipus general de l'1,5%. 

"Dotar de seguretat jurídica el tribut"

Amb el nou decret llei del govern espanyol, el Govern català "vol dotar de seguretat jurídica el tribut i aclarir els tipus impositius", segons asseguren. De fet, recordem que l'impost hipotecari d'actes jurídics documentats és un impost cedit per l'Estat a les comunitats autònomes, de manera que és la Generalitat qui recapta l'impost. Fins ara, la Generalitat havia establert diversos tipus reduïts de gravamen -com per exemple en l'adquisició d'habitatges protegits (0,1%), els menors de 32 anys (0,5%)  o persones amb incapacitat superior al 33% (0,5%)-, però ara que ho ha de pagar la banca, els tipus reduïts ja no són necessaris per la gent amb dificultats.

El 2017 la Generalitat va recaptar un total de 203,3 milions d'euros només amb l'impost AJD, i ara s'estima que amb la supressió dels tipus reduïts aquesta recaptació incrementarà en uns 16,5 milions d'euros anuals. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat