"Ahir va parlar el poder judicial, i avui parla l'executiu". El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest matí a la Moncloa per anunciar mesures legislatives sobre el pagament de l'impost de les hipoteques, després que ahir es conegués la decisió del Suprem sobre l'impost hipotecari, que va concloure que tot seguiria com els darrers 20 anys, sent el client qui es faci càrrec de l'impost. Així, ha explicat que el govern espanyol canviarà la llei per tal que "mai més" sigui el client qui s'hagi de fer càrrec d'aquest impost.

"Modificarem la llei que regula l'impost per tal que sigui la banca i no el client que pagui aquest impost", ha assegurat. Sánchez s'ha mostrat contrari a la decisió del Suprem, assegurant que "la situació no és positiva ni per a les entitats financeres, ni per als jutges, ni per als ciutadans". Així, planteja un reial decret-llei en aquest sentit i la creació d'un òrgan independent pels interessos dels consumidors, que afirma: "Espero que sigui validat per les Corts Generals", per tal que "mai més siguin els ciutadans qui s'hagin de fer càrrec d'aquest impost". 

L'executiu modificarà la llei demà

Per fer-ho, "modificarem la llei que regula l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats per tal que se'n faci càrrec la banca", i en paraules de Sánchez, aquesta decisió es farà efectiva demà al Congrés dels Diputats. Aleshores, quedarà clar que "la paga de la quota variable en el cas de l'AJD correspondrà sempre als bancs i mai al ciutadà".

Sánchez ha explicat que "comprar un habitatge és un gran pla d'inversió, però sobretot és un gran pla de vida, que ha de tenir seguretat jurídica", i "el mercat hipotecari és molt competitiu". És per aquest motiu que el president espanyol ha explicat que "volem crear una autoritat independent que reforci els interessos dels consumidors", que assegura que millorarà la capacitat de resoldre conflictes que es donin en el sector financer. 

Sánchez insta el Suprem a la reflexió

L'embolic hipotecari ha posat en entredit la credibilitat del Tribunal Suprem, que en dictar a favor dels bancs ha estat molt criticat i acusat de manca d'independència judicial. En aquest sentit, doncs, Sánchez ha dit que "el Tribunal Suprem ha de fer clarament una reflexió" sobre com han anat les coses. "El poder judicial ha de fer autocrítica d'aquestes darreres setmanes, respectant la independència del poder judicial, com no pot ser d'altra manera, cap poder està fora de ser objecte de crítica", ha explicat. 

De totes maneres, el president espanyol ha volgut deixar clar que les decisions del poder judicial i de l'executiu van per separat, i per això "nosaltres oferim una sortida i més seguretat jurídica, per aquest motiu plantegem aquest decret llei". Amb tot, Sánchez ha assegurat que tot i que el Suprem "ha de fer una reflexió", el debat de si ha perdut credibilitat o no "és un tema totalment diferent". 

Iglesias demana que la reforma de les hipoteques tingui retroactivitat

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha considerat que la proposta del govern espanyol de reformar la llei perquè els bancs assumeixin l'impost hipotecari "a partir de demà" està bé però "no n'hi ha prou", i demana que els bancs "paguin el que deuen" als ciutadans de forma retroactiva.

El líder de Podemos està d'acord que s'ha de legislar, però ha defensat que s'ha de fer per tornar a la decisió anterior de la sala III del Suprem: "Tornar a les famílies els seus diners i que els bancs paguin el que deuen".

Casado insisteix a eliminar l'impost

El líder del PP, Pablo Casado, ha insistit a defensar la idea de suprimir totalment l'impost de les hipoteques, una mesura que, segons ha defensat ell mateix, no té un cost pressupostari elevat. A més, també ha assenyalat que es podria compensar a les comunitats autònomes, que són qui recapten l'impost, reformant així el seu sistema de finançament.

Rivera demana unitat al Congrés per canviar l'impost

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat unitat política al Congrés per modificar urgentment la Llei de l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) i aclarir a les famílies com es reparteixen els costos vinculats a un préstec hipotecari.

En roda de premsa al Congrés, Rivera ha advocat perquè sigui la banca la que assumeixi l'impost i ha demanat canviar la legislació amb un "acord immediat".