El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha anunciat que el Govern ha demanat 2.089 milions d'euros dels fons Next Generation per invertir-los en tres eixos "emblemàtics": infraestructures, tecnologia i medi ambient, sent el primer el que concentra més d'un 40% dels fons demanats. Justament, el fet de demanar aquests fons amb una destinació fixa mostra la situació en la qual es troba Catalunya, que "no ha disposat d'un sol euro" per decidir-ne el destí. "El paper que ens permet el Govern central és tristament testimonial: no tenim cap capacitat de decidir sobre programes propis o prioritats de país que necessiten més recursos", ha lamentat. 

Els programes i les prioritats catalanes estan clares segons ha mostrat el conseller, qui ha detallat quan es planeja invertir en els eixos clau que ha mencionat. Per exemple, Giró ha detallat que l'eix d'infraestructures inclou projectes per garantir l'abastiment d'aigua, noves solucions de mobilitat i la creació d'un hub audiovisual a Catalunya. Es tracta d'una llista de grans projectes per què ha demanat 860 milions d'euros dels fons europeus, més d'un 40% del total. 

 

Pel que fa a la inversió en tecnologia, aquesta té 673 milions pressupostats i s'engloben projectes com la creació d'un xip europeu o la creació d'un ordinador quàntic. Finalment, l'eix del medi ambient consta d'un pressupost d'aquest fons de 556 milions d'euros per desenvolupar productes alimentaris basats en proteïnes alternatives, la gestió sostenible dels purins i la descarbonització de la indústria. 

Giró ha insistit en la capacitat del Govern per gestionar els fons Next Generation i ha alertat que "només queden 20 mesos per canalitzar els 44.000 milions d'euros que rebrà Espanya". Malgrat tot, el conseller s'ha mostrat confiat que "el  govern de Madrid acabi entrant en raó" i confiï a la Generalitat per gestionar els projectes.

Llum sobre els Next Generation

Aquest dilluns, el conseller Giró, juntament la secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, han presentat la nova pàgina web del Govern per centralitzar la informació sobre els diversos fins europeus gestionats per la Generalitat, inclosos els Next Generation. Villarroya ha remarcat que la web pretén "ajudar a posar llum sobre els Next Generation", ja que ofereix informació sobre les convocatòries pels fons, tant del govern espanyol com de la Generalitat. 

En la presentació d'aquesta eina també s'ha assenyalat que durant el 2021 Catalunya va rebre el 7,8% dels fons destinats a l'Estat espanyol, és a dir, 1.904 milions d'euros. Es tracta d'una xifra que des de la Conselleria es remarca que és la que correspondria a Catalunya.