El Ministeri d'Hisenda i la Generalitat han acordat el pagament de 359 milions d'euros pendents en compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut en els pròxims dos anys. Aquesta clàusula estableix que l'Estat ha d'invertir a Catalunya de forma proporcional a la seva aportació al PIB, i s'ha incomplert de forma sistemàtica. L'import pactat és el que que encara falta per liquidar el deute corresponent a l'any 2008 relacionat amb el dèficit inversor en infraestructures i que el Tribunal Suprem va ordenar que l'Estat compensés a la Generalitat. D'aquesta manera, segons l'acord assolit avui, els pressupostos de l'Estat de 2023 incorporaran 200 milions per a Catalunya d'aquesta liquidació i els comptes de 2024 n'inclouran 159 milions. La conselleria d'Economia ha explicat en un comunicat que aquests imports es destinaran a inversió en infraestructures de mobilitat de la Generalitat.

És un dels acords assolits aquest dimecres a la tarda a la reunió de la comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals entre l'Estat i la Generalitat que ha tingut lloc a la seu del Ministeri a Madrid i que han encapçalat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el conseller d'Economia, Jaume Giró. A banda, a la trobada també s'ha pactat que el 2023 es paguin els 336,3 milions d'euros que estaven pendents de calendaritzar del finançament dels Mossos d'Esquadra pel període 2010-2020. A més, s'ha acordat crear grups de treball per analitzar i quantificar el cost de l'increment de la plantilla de Mossos i per estudiar l'equiparació pel que fa a la jubilació anticipada.

Els treballs de tots dos grups hauran de culminar abans que acabi l'any 2022, segons han pactat. Pel que fa al que abordi la qüestió de la jubilació anticipada, haurà d'efectuar la seva tasca en els tres mesos posteriors a l'adopció de l'acord i la quantitat provisional que correspongui per a aquest exercici es transferirà aquest mateix any.

Peticions de Giró

Segons ha informat la conselleria d'Economia en un comunicat després de la reunió, Giró ha traslladat també a Montero que cal establir un espai de negociació per acordar el traspàs dels 3.000 milions d'euros pendents de la disposició addicional tercera que corresponen al període 2009-2013. Giró també ha demanat un fons extraordinari covid per a aquest 2022 i la informació necessària per elaborar les balances fiscals. Un altre element que ha plantejat és poder mantenir el cànon de residus.

La relació entre els dos dirigents ha estat molt fluïda des de fa mesos i avui el clima ha estat molt cordial. Segons remarquen des del Departament d'Economia, la ministra d'Hisenda ha assistit a la reunió d'aquesta tarda malgrat no formar part de la comissió. De fet, abans de la trobada, Montero i Giró han mantingut una reunió de mitja hora al despatx de la ministra.