Fa uns mesos El Salvador es va convertir en el primer, i de moment únic, país del món en convertir el Bitcoin en moneda oficial al país. Ara, el president del país, Nayib Bukele, ha anat un pas més enllà i ha presentat el seu projecte faraònic, la Bitcoin City, un autèntic paradís per a les criptomonedes que busca, segons el mandatari salvadorenc, atreure inversors de criptoactius, que podran beneficiar-se d'exempcions fiscals. De fet, Bukele ja ha presentat una maqueta de la ciutat, que disposaria d'un aeroport internacional i faria servir només energia geotèrmica emesa pel volcà Conchagua, pròxim a la ciutat, per al seu funcionament. 

Ara bé, el que no ha explicat Bukele és ni quan ni com començarà la construcció d'aquesta nova obra faraònica, que en teoria serà finançada per uns bons sobirans en bitcoin per valor de 1.000 milions de dòlars que el Govern encara no ha pogut col·locar al mercat. En aquesta línia, cal apuntar que aquests bons semblen viure una altra realitat, ja que han perdut un 24% del seu valor des de principi d'any. A més, cal apuntar que l'Executiu del país té venciments de deute per 759 milions d'euros al gener de l'any que ve i que la setmana passada l'agència de qualificació creditícia Moody's va rebaixar la qualificació del país a 'Caa3' amb perspectiva 'negativa' perque considera que hi ha un major risc de 'default' en els venciments de deute de 2023. Per tant, podem dir que, de moment, el projecte de Bukele estaria lluny de començar. 

"La rebaixa de la qualificació d'El Salvador està motivada en bona part per la falta d'un pla de finançament creïble, un factor que aguditza els riscos crediticis derivats de l'accés restringit al mercat, donats els angoixants rendiments del deute extern d'El Salvador", advertia Moody's en el seu comunicat. L'agència també es va referir a la intenció del Govern de reformar el sistema de pensions, alguna cosa que "podria alliberar liquiditat per a fer front al pagament dels bons de 2023". No obstant això, la falta d'informació i detalls sobre el finançament, els riscos del crèdit sobirà "continuen sent elevats". En reiterades ocasions, l'FMI ha alertat de les vulnerabilitats associades al deute públic del país, que podria situar-se en una "trajectòria insostenible" del 96% del producte interior brut (PIB) per a 2026.

L'economia salvadorenca es va contreure un 7,9% en 2020, amb motiu de la pandèmia, interrompent deu anys de creixement. Segons les projeccions, l'economia salvadorenca creixerà al voltant d'un 3,2% en 2022. No obstant això, els persistents dèficits fiscals i l'elevat servei del deute estan generant necessitats de finançament elevades i creixents. El dèficit fiscal està projectat en aproximadament un 5% del PIB en 2022.

Compra massiva de Bitcoin

Com ja hem dit, sembla que Bukele està obsessionat amb el bitcoin i els seus plans de crear una ciutat específica per als criptoactius i és per això que El Salvador ha comprat 2.301 unitats de bitcoin des del mes de setembre passat i en els últims set n'ha comprat 500 per un import aproximat de 14,6 milions d'euros, segons ha indicat Bukele. De fet, el president ha reafirmat la seva confiança en el bitcoin després d'haver adquirit aquestes criptomonedes a un preu de 29.163,5 euros cadascuna, gairebé un 55% per sota del valor màxim registrat per la criptomoneda.