La Generalitat ha tancat 2018 amb un dèficit provisional del 0,38% complint per segon any consecutiu amb l'objectiu d'estabilitat fixat pel Govern, que per a l'últim any era del 0,4%. Segons les dades provisionals de la Intervenció General de la Generalitat -les dades definitives es faran públiques a final de març-, el dèficit de la Generalitat es va situar l'any passat en el 0,38% del PIB, l'equivalent a 873 milions d'euros.

Respecte l'any 2017, la Generalitat ha reduït el seu dèficit en 0,18 punts, passant del 0,56% (1.244 milions) al 0,38%, segons ha informat el departament d'Economia i Hisenda, que dirigeix Pere Aragonès. Si es pren com a referència l'any 2010, en què el dèficit va assolir un màxim històric del 4,48% (9.100 milions), l'ajust supera el 90%, amb una reducció de més de 8.200 milions en termes absoluts.

De fet, el 2018, assegura el departament, la Generalitat presenta una situació de superàvit estructural primari, és a dir, que descomptant l'efecte del cicle econòmic sobre les finances i el pagament d'interessos, els comptes catalans es troben en superàvit. "És el tercer any consecutiu que la Generalitat tanca l'exercici amb superàvit estructural primari, un fet molt rellevant, ja que, d'acord amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement de la UE, la variable estructural dels comptes públics constitueix un element essencial per a l'estabilitat pressupostària dels estats", remarca la conselleria.

La reducció del dèficit aconseguida el 2018 s'explica principalment per un increment dels ingressos no financers del sector públic administratiu (SPA), és a dir, la Generalitat, les entitats autònomes administratives, el CatSalut i l'Institut Català de la Salut (ICS). En concret, els ingressos vinculats a aquesta variable han augmentat en 917 milions respecte a 2017 (un 3,8% més), gràcies sobretot als majors recursos dels avançaments del model de finançament, que aporten 685 milions de l'increment total.

Pel que fa als impostos gestionats per l'Agència Tributària de Catalunya, destaca l'increment de l'impost sobre transmissions patrimonials, que puja un 3,6%, i el d'actes jurídics documentats, que ho fa un 7,5%. Destaca també l'aportació del nou impost sobre begudes ensucrades envasades, amb una recaptació de 42 milions, 19 més que el 2017, mentre que la recaptació de l'impost sobre establiments turístics augmenta un 16,2%, amb un total de 61 milions.

Per la seva banda, la despesa de la Generalitat augmenta en 502 milions respecte a 2017, fet que suposa una pujada un 2%, fins a un total de 25.751 milions. Els conceptes que més han contribuït a elevar la despesa del 2018 han estat les despeses de personal, que han crescut un 4,2%; la despesa corrent, que ho ha fet un 1,2%, i les transferències corrents, que pugen un 1,6%.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat