El fins ara president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, s'ha acomiadat aquest matí del seu càrrec davant els periodistes, després de dos mandats consecutius -vuit anys en total- al capdavant. Gay de Montellà serà rellevat per Josep Sánchez-Llibre -ara ja no n'hi ha cap dubte, ja que compta amb més del 51% dels avals i no té cap rival-, qui serà proclamat president de Foment el dilluns que ve, 5 de novembre. Montellà s'ha acomiadat puntualitzant que "de les empreses que van marxar de Catalunya, cap d'elles s'ha donat de baixa de Foment". 

I és que Gay de Montellà s'ha mostrat "molt satisfet" de com la patronal ha encarat els reptes polítics del darrer any, i ha assegurat que "plantejar-se si canviaria alguna cosa no serveix de res". És més, "crec que el nostre ha estat un posicionament encertat i oportú", ha dit, "i la prova és que no hem tingut unes opinions negatives en contra". En aquest sentit, assegura que "no hem crispat cap relació i hem estat respectuosos, només hem dit que necessitem seguretat jurídica i estabilitat política". 

La "fuga d'empreses" no afecta l'afiliació a Foment

Pel que fa al trasllat de seus fora de Catalunya durant els dies posteriors al referèndum de l'1 d'octubre, Gay de Montellà ha assegurat que no va tenir cap tipus d'afectació en el nombre d'afiliats a la patronal, cosa de la qual assegura que n'està "molt satisfet".   

"Per mi ha estat una gran satisfacció que el 2018 les afiliacions a Foment del Treball siguin majors", i ha assegurat que també "és un gran reconeixement el fet que de les 4.000 empreses que han mogut la seu de Catalunya, cap d'elles s'hagi desvinculat de Foment". 

"No és moment" de lamentacions

Preguntat per "què canviaria" del que ha fet durant el seu darrer mandat, ja no només pel que fa a la situació política entre Catalunya i Espanya, sinó també pel que fa als seus acords amb la patronal de Josep Gonzàlez, Pimec, i les relacions esquerdades amb la Cecot d'Antoni Abad, Gay de Montellà ha esquivat els titulars. 

I és que no és moment de lamentacions. S'acaba una etapa i "crec que vam actuar en cada moment com vam creure oportú", ha assegurat Montellà. Amb tot, ha volgut recordar que, sobre el tema polític "hem estat respectuosos i no hem crispat cap relació". 

Pel que fa a les tensions amb la Cecot, que, recordem, Gay de Montellà va "suspendre" -és a dir, va expulsar amb opció a tornar admetre- de Foment, segons aquest, per "haver-se excedit dels seus límits" i segons Abad, "pel tema polític", Gay de Montellà ha explicat que "en aquell moment, vam interpretar certes actuacions i la decisió que es va prendre per unanimitat va ser la que crèiem encertada en el moment". Amb tot, "jo sempre he dit que es podia tornar a negociar, però que serà més fàcil amb un nou president", quelcom que el seu relleu, Josep Sánchez-Llibre, ja ha assegurat que farà. 

L'hora dels adéus

Vuit anys després de la presa de possessió del càrrec per part de Montellà, ha arribat l'hora dels adéus. Uns adéus que Gay de Montellà ha vestit d'"agraïment" per "l'espai que se m'ha donat com a president de Foment del Treball durant aquests dos mandats". "Per mi ha estat un orgull", i ha demanat als mitjans que "es consolidin amb la figura de Josep Sánchez-Llibre, que el dia 5 de novembre serà el proper president de la patronal".  

Amb tot, ha valorat "molt positivament" aquesta etapa, explicant que "una de les coses bones d'aquest període és que la figura empresarial ha quedat ben resguardada", diu. Per últim, ha fet èmfasi a un dels darrers "èxits" de la patronal: "Estem contents que el nostre recurs sobre la vaga del 8-N s'hagi admès a tràmit pel Suprem", ha asseverat. 

Avui diem adéu a un Gay de Montellà que, segons ha explicat, no té intenció de seguir treballant, sinó de "descansar, llegir i estar amb la família". Diem adéu a vuit anys de les anades i vingudes d'aquest president de la patronal de patronals de Catalunya, acabant amb una màxima: "Cuidem el Foment perquè forma part de la nostra societat i és molt important per a Catalunya".