El Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs de Foment del Treball contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va declarar legal la vaga general del 8 de novembre de l'any passat, segons fonts de la patronal catalana i de la Intersindical-CSC.

Foment del Treball va recórrer la resolució del TSJC que al maig va donar la raó a la Intersindical-CSC, el sindicat convocant de l'aturada, i va desestimar la demanda de Foment del Treball. La sentència concloïa que el 8-N va ser una "vaga mixta" que tenia uns "motius polítics" però "relacionats amb altres clarament laborals". Foment del Treball va demandar el sindicat a finals de novembre en considerar que la vaga era política. Ara seran els magistrats de la Sala Quarta (Social) del Suprem els que s'hi hauran de pronunciar.

Foment del Treball, en canvi, considerava que l'aturada tenia "motivacions polítiques" i per tant era "il·legal", perquè no es va convocar amb el termini mínim legalment previst de 10 dies i va al·legar també que el sindicat convocant només representa el 0,4% dels treballadors i, per tant, no té legitimitat per convocar una vaga general. A més, també va exigir una indemnització d'un mínim de 100.000 euros per danys i perjudicis ocasionats al teixit empresarial. 

La Intersindical-CSC assegura que Foment del Treball persegueix tres objectius amb el seu recurs al Suprem: "El primer és no admetre que la seva demanda sí que és política i, per tant, s'ha d’insistir. El segon, castigar-nos fins on sigui possible, perquè els fem nosa, som una pedra a la sabata del sistema de relacions laborals del règim del 78. I el tercer objectiu és aprofitar les circumstàncies per propiciar un canvi en la legislació del dret a vaga, fent-la més restrictiva, en la línia de la pèrdua sistemàtica de drets i llibertats que venim patint els treballadors i les treballadores".

En la mateixa línia, el sindicat recorda els motius pels quals es va convocar la vaga del 8 de novembre de 2017: "la progressiva pèrdua de drets i condicions laborals dels darrers anys de les classes treballadores; l’anul·lació o suspensió de lleis aprovades pel Parlament i recorregudes pel govern de l’Estat; i, la més conjuntural de totes, la recent aprovació del reial decret llei que permetia la deslocalització exprés de les seus de les empreses". És per això que defensen que hi havia motius de sobres  per sortir al carrer. 

La vaga va ser molt multitudinària, i el mateix Foment de Treball va donar dades de que en aquella jornada "van fer vaga més persones a Catalunya que la resta de l’any a tot l’Estat". Per aquest motiu, el sindicat considera que la patronal actua denunciant al Suprem; perquè "li cou".

"El decret pel canvi de seu de les empreses pretenia un impacte psicològic"

"El decret per promoure el canvi de seu de les empreses pretenia un impacte psicològic, ben orquestrat des de diferents mitjans i també per Foment del Treball Nacional", subratlla la Intersindical-CSC que afegeix que es buscava "un efecte bola de neu".

Finalment, el sindicat es reafirma dient que "el 8-N es va tractar d’una vaga en defensa dels interessos socials i laborals dels treballadors i les treballadores de Catalunya".