A poc a poc, els salons i congressos tornen a la normalitat després de la pandèmia de la Covid. Durant els mesos de juny i juliol ja es va fer la primera prova, amb la celebració de dos congressos mundials, l'ISE i, sobretot, el Mobile World Congress, i aquesta tardor serà una altra prova de foc per als congressos amb la celebració de quatre certàmens a Fira de Barcelona, el Gastronomic Forum Barcelona, l'Automobile, el saló Nàutic i el Caravaning. 

Aquest dimarts s'ha presentat el Gastronomic, que tornarà a Barcelona del 18 al 20 d'octubre, després de la pandèmia apostant per l'alimentació sostenible i reunint a més de 300 empreses i 100 ponents, entre els quals destaquen 60 xefs que sumen més de 40 estrelles Michelin. El congrés se celebrarà al recinte de Montjuïc de la Fira i ocuparà uns 6.000 m² d'exposició i 4.000 més  per a la celebració de diverses activitats organitzades.

El president del Congrés, Josep Alcaraz, ha assegurat durant la presentació que el Gastronomic Forum serà un punt d'inflexió per a la reactivació del sector de la restauració després de la pandèmia "per l'impacte que tindrà en les empreses" i perquè permetrà "tornar a connectar negocis i operacions suspeses" durant l'últim any i mig. 

La presentació l'ha tancat la xef catalana Carme Ruscalleda, que ha recordat que el fòrum és un espai pioner molt necessari per al sector que suposa un espai per a la innovació molt important on presentar les novetats. A més, la xef catalana ha assegurat que el congrés arriba també en un moment clau per repensar el negoci i ha animat als seus col·legues a treballar per a la sostenibilitat, no tan sols pel model ecològic sinó també pel model econòmic del sector.

Diferents espais

Enguany, el certamen també inclourà diferents espais especialitzats, com per exemple el Forum Dolç, centrat en la pastisseria, la gelateria i la fleca, també hi haurà un espai dedicat als productes de proximitat, un altre al món vitivinícola emmarcat en la setmana del vi català.

Alhora, el codirector del Congrés, Pep Palau, ha assegurat que tot seguirà pivotant en un mateix eix, la sostenibilitat, des de les classes magistrals dels professionals i els tastos fins a les presentacions. Palau també ha assegurat que "les cuines més influents del món han apostat per tenir cura del medi ambient" vinculant les seves marques al desenvolupament sostenible. Un exemple d'això últim és el projecte Gastronomia Sostenible del Celler de Can Roca.

ForumLab d'alimentació sostenible

Un dels espais que es vol que es vol que sigui més actiu des de l'organització és el ForumLab d'alimentació sostenible, que funcionarà com "gran ecosistema d'innovació", on es posarà a l'abast dels professionals diferents eines per a la gestió sostenible dels seus negocis. 

De fet, el programa de l'espai està dividit en tres eixos temàtics, el restaurant sostenible, pràctiques sostenibles en la producció, comerç i distribució i propostes de valor i màrqueting per a una millor gestió dels negocis. 

A més, el ForumLab també inclourà la presentació de diversos models urbans de producció alimentària sostenible, s'exposaran casos de bones pràctiques agrícoles i un dels dies anirà destinat al comerç urbà, als mercats municipals i a la distribució ecològica.