Gas Natural s'ha apropat a la seva rival portuguesa EDP per una potencial integració que crearia un gegant ibèric amb una capitalització conjunta d'uns 35.000 milions d'euros, segons ha informat Reuters aquest mateix dilluns. Les negociacions sobre l'operació i la seva estructura potencial són encara en una etapa preliminar i aquesta podria no produir-se, asseguren les seves fonts, encara que el president de Gas Natural, Isidre Fainé, ja s'ha apropat al grup lusità per tractar l'assumpte.

En cas de concretar-se la transacció, es crearia un gegant ibèric que competiria cara a cara amb la francesa Engie i EDF i no quedaria lluny dels grans grups europeus, Enel o Iberdrola. També suposaria el tret de sortida per a la consolidació de les grans elèctriques europees, que busquen guanyar mida i diversificar ingressos cap a les renovables per protegir els seus beneficis d'una competència més important i uns marges més estrets. Una fusió entre Gas Natural i EDP tindria encaix estratègic per la fortalesa del grup lusità en renovables, mentre que Gas Natural continua sent un jugador important en gas i carbó.

Els dos grups serien a més complementaris des del punt de vista geogràfic, especialment a Amèrica Llatina, on el grup espanyol és fort a Xile i Mèxic i el portuguès al Brasil i els EUA. "La combinació de les dues companyies és bastant atractiva ja que a Gas Natural li falta generació elèctrica a Llatinoamèrica i renovables. Però la pota política serà clau", ha assegurat un important accionista d'una de les dues companyies que no va voler ser citat.

Més enllà de les fronteres

Qualsevol intent de consolidar el fragmentat sector elèctric europeu ha enfrontat dubtes per part de les autoritats de competència europees, que temen que pugui implicar pujades de preus per als consumidors en el futur. Però des del sector veuen una implicació més gran per a operacions transfrontereres des de la victòria en les eleccions franceses d'Emmanuel Macron, un defensor de la creació de campions nacionals per competir millor amb la Xina o els EUA.

Per la seva part, els presidents d'Espanya i Portugal, Mariano Rajoy i Antonio Costa, van dir en una cimera recent que els dos països treballaran per millorar les interconnexions per a les xarxes elèctriques i de gas dels dos països amb Europa i és poc probable que els principals accionistes d'EDP o Gas Natural mostrin objeccions si l'operació resulta atractiva. Segons l'agència anglesa, una fusió entre Gas Natural i EDP aniria en línia també amb els esforços de Criteria Caixa, el hòlding de participacions industrials de Caixa, per reestructurar la seva cartera. Criteria, que també està presidida per Fainé, vol centrar-se a tenir participacions més petites en grups més grans amb menor influència política però majors retorns financers.

Actualment està analitzant una oferta per la seva participada Abertis llançada per la italiana Atlantia que podria suposar reduir el seu 22 per cent a l'operador espanyol fins al voltant de la meitat. També va vendre fa tres anys la seva participació en Agbar a canvi d'un 5 per cent del grup francès Suez. "Fainé vol tenir participacions més petites en empreses més grans, com va fer amb Agbar o està negociant amb Atlantia per a Abertis. Ara està mirant a Portugal per fer el mateix amb Gas Natural i EDP", ha explicat una font coneixedora de les converses.