El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha rebutjat l'última oferta del govern espanyol per la reforma laboral. Concretament, el líder dels empresaris ha rebutjat els límits a la contractació temporal de tres mesos que aquest dimecres el govern espanyol va posar sobre la taula de negociació. En unes declaracions als mitjans durant la seva participació en el Congrés d'Hotelers a Oviedo, Garamendi ha assegurat que el problema de la temporalitat "no se soluciona amb un percentatge". "No sé què es pretén", ha dit, tractant de "castigar" les empreses cada vegada que es fa un contracte temporal, per exemple, d'un cambrer extra per a un esdeveniment.

Pel que fa a les negociacions, aquest divendres hi haurà una nova reunió on l'Executiu proposarà, precisament, un text en el qual estableix que la contractació temporal quedi lligada a causes molt concretes i que els contractes indefinits siguin l'ordinari a l'hora d'incorporar treballadors. Així mateix, contempla la figura del contracte fix discontinu per a campanyes cícliques com les rebaixes o Nadal.

"És diferent per exemple a les illes, on hi ha fixos discontinus, que el que pugui ser per exemple la gent que va al Rocío, que va tres dies. Què fem?, un fix discontinu per una persona que treballi tres dies?", s'ha preguntat. Per al president de la patronal, el govern espanyol hauria de parlar amb els sectors afectats.

D'altra banda, Garamendi ha mostrat el seu empipament perquè l'Executiu hagi "filtrat" documents de la negociació. "Una negociació es fa en una taula, amb discreció", ha asseverat Garamendi, després d'afirmar que els empresaris "no estan en política" i pretenen arribar a acords, però que d'aquesta manera és "difícil". Garamendi ha recordat, a més, que la temporalitat és superior en les administracions públiques que en el sector privat, amb un 33% les primeres i un 22%, el segon.

La reforma laboral està en "la fase decisiva"

Tot i aquestes declaracions de Garamendi, aquest dijous al matí la vicepresidenta primera del govern espanyol ha assegurat a Barcelona que "estem enfilant la fase decisiva de la negociació amb reunions dos cops per setmana. L'objectiu no és un article o l’altre, sinó un paquet que ha de ser equilibrat i que respongui a les necessitats d'un mercat laboral de segle XXI", ha assegurat la ministra, que ha evitat pronunciar-se directament sobre si està o no d'acord amb aquest tipus de contractes temporals.

En la mateixa línia que el president de la CEOE, la vicepresidenta ha demanat que es deixi treballar a les taules i ha augurat una "dinàmica intensa de negociació" per a tancar l'acord de la reforma laboral abans de final d'any. "El que tenim és un procés dinàmic de negociació en el qual els textos van canviant, les taules van treballant i hi ha propostes del govern espanyol i pot haver-les també dels agents socials. És un procés normal i l'ambient és constructiu perquè tots sabem que ens juguem molt", ha dit.