"Els problemes no es resolen fent vagues, per això estan les taules de negociació i això és el que porta la pau social, que parlem entre tots". Així ho ha dit el president de la CEOE, Antonio Garamendi, en el marc d'una jornada del Cercle Financer de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (SEBAP), preguntat per la vaga general que ha convocat la Intersindical-CSC de cara l'11 d'octubre a tot el territori català.  

En paraules del president de la CEOE, "els empresaris sempre hem defensat la negociació i que el millor és arribar a acords, sempre n'hem sigut capaços i ara no hauria de ser diferent", ha explicat. A més, ha avisat que "no crec que sigui bona una vaga general, i menys en un moment de desacceleració econòmica posar més pals a les rodes; jo crec que amb voluntat es pot arribar a acords".

A les portes d'una crisi industrial?

Els indicadors econòmics fa uns mesos que demostren un ralentiment de l'economia -tant espanyola com catalana- i tot i que el món empresarial s'entesta a recordar que "no estem en una crisi", les dades denoten una tendència a la baixa. Sense anar més lluny, avui han sortit les dades del creixement del PIB de l'Estat, que ha crescut un 0,4% el segon trimestre, i és la més baixa dels darrers cinc anys. 

Preguntat per aquesta situació, Garamendi ha explicat que "estem en un moment de desacceleració econòmica", cosa que ha justificat amb la globalització, dient que "hem passat de 50.000 a 200.000 les empreses que exporten a l'exterior, cosa que significa que encara depenem més del que passa al món". Alhora, ha assegurat que "el que cal fer ara mateix és prendre mesures proactives per a la indústria, perquè és la clau de l'economia espanyola. Cal que la indústria creixi i es fomenti, i a Catalunya també a través de Foment del Treball es planteja un suport explícit a aquest sector". En definitiva, "on hi ha indústria hi ha ocupació estable". 

Però el que passa a fora no és l'única justificació a les xifres: "Evidentment a tot això cal sumar-hi la nostra situació, una situació d'inestabilitat política en què anem d'eleccions en eleccions". Garamendi ha criticat la situació política, dient que "a indefinició d'un govern crea inestabilitat, que porta a incertesa i això porta a falta de confiança, cosa que s'acaba traduint en les dades que estem veient: menys consum, menys inversió i més estalvi", que no vol dir altra cosa que la societat ha perdut confiança.