La Fundació Bancària La Caixa ha renovat aquest divendres amb la Generalitat el conveni de col·laboració d'obra social i aportarà 30 milions d'euros aquest any per a projectes socials, educatius, culturals, científics i mediambientals, a càrrec d'entitats.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, han firmat aquest divendres el conveni marc a la Conselleria, acompanyats del secretari d'Economia, Pere Aragonès, i el director de la fundació, Jaume Giró.

Es prioritzen projectes d'integració de discapacitats o en risc d'exclusió, el suport a la investigació sobre malalties poc comunes, beques per formar investigadors, la conciliació familiar, la restauració, difusió i digitalització de documents d'interès històric i la restauració d'edificis i obres d'art.

Prova de compromís

Junqueras ha valorat el conveni com una "prova de compromís" de l'entitat de tornar a la societat part de la seva activitat, i ha considerat positiu renovar la col·laboració per avançar cap a una Catalunya més equitativa.

Fainé ha explicat que la fundació suma dues dècades de "suport constant i incomptables entitats i projectes que han contribuït decisivament a la millora de la qualitat de vida" dels catalans. D'aquesta forma, ha volgut anticipar que seguirà al costat de les persones a través de la col·laboració amb la Generalitat, que no ha dubtat en qualificar d'històrica.

L'acció 2016

L'acció impulsada el 2016 a través d'aquest conveni va incloure projectes de beques menjador, investigació contra el càncer, recuperació de patrimoni històric, inserció laboral de persones amb problemes de salut mental i atenció a nens discapacitats, entre altres, amb entitats com Obertament, Nexe Fundació i el festival Temporada Alta.

D'acord amb els objectius primordials del Pla Estratègic 2016-2019 de la fundació que preveu triplicar la inversió en investigació fins a assolir 90 milions el 2019, l'any passat va donar suport a la investigació científica de l'Institut Català de Oncologia (ICO), la Fundació Pasqual Maragall i l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), entre altres.

Barcelona, Madrid

Durant la firma del conveni marc, Fainé ha regalat a Junqueras l'obra Barcelona, Madrid. Madrid, Barcelona. Es tracta d'una edició especial que uneix dos llibres de viatges de l'escriptor Camilo José Cela, en castellà i català, pel centenari del seu naixement. El llibre, abans descatalogat, l'ha reeditat recentment la Fundació Charo i Camilo José Cela amb suport de la fundació bancària, unint els llibres 'Madrid' (1966) i 'Barcelona' (1970).