Foment del Treball, la patronal dirigida per Gay de Montellà, ha demanat més flexibilitat per acomiadar treballadors per tal d'"incentivar" la contractació indefinida. Concretament, la patronal de les grans empreses ha proposat una tipologia de "contracte estable" pel que fa a la seva durada —indefinida—, que "contribueixi a simplificar el ventall de modalitats contractuals" i sigui més flexible respecte a la finalització de la relació laboral.

Així doncs, aquesta tipologia contractual reduiria les indemnitzacions a 20 dies de salari per any treballat, amb el límit de 12 mensualitats. D'aquesta manera, ha argumentat el director de Relacions Laborals de la patronal, Javier Ibars, la contractació indefinida deixaria de comportar "problemes" a les companyies per l'alt cost de rescindir el contracte.

Segons dades presentades aquest dilluns a l'informe trimestral de la patronal sobre el mercat de treball i la negociació col·lectiva a Catalunya, la contractació de majors de 45 anys a través d'empreses de treball temporal (ETT) a Catalunya ha augmentat un 57,99% des de l'inici de la crisi econòmica. En relació al 2007, la franja d'edat de 30 a 44 anys també ha protagonitzat un increment del 29,24% de la contractació temporal. En canvi, ha disminuït entre els menors de 29 anys.

La presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment, María Ángeles Tejada, ha assegurat que la contractació temporal s'ha convertit en una "porta d'entrada" de personal qualificat amb experiència a les empreses i ha afirmat que en aquest perfil de treballador —amb alt nivell de formació— la temporalitat no es cronifica: "Treballen no més de quatre mesos [com a temporals] abans de fer-se indefinits", ha defensat. A més, segons Tejada, la tendència creixent és que els menors de 30 anys no cerquin estabilitat laboral sinó treballar per projectes, amb independència de la durada.