La patronal Foment del Treball ha reclamat aquest dijous inversions per a impulsar l'economia catalana i ha recordat que la Comunitat de Madrid està creixent a més bon ritme. En una roda de premsa, el secretari general adjunt de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Salvador Guillermo, ha alertat que el PIB català ha crescut per sota de la mitjana espanyola en els dos últims trimestres. Un canvi de tendència causat, principalment, pel fre de la indústria que està patint la manca d'inversió, la falta de pressupostos i a un escenari internacional incert marcat per la desacceleració de mercats com l'alemany, segons Guillermo.

Per evitar que Catalunya "perdi pistonada", ha reclamat que es dediqui "més temps i recursos" a una agenda "econòmica i social" per a impulsar la competitivitat, que hauria de passar per una fiscalitat més competitiva.

"Catalunya és una potència econòmica i s'ha de lluitar perquè continuï sent-ho", ha dit, apel·lant a la "societat civil" i a les administracions públiques. Aquesta agenda reformista hauria de passar per afavorir la capitalització de les companyies i per una fiscalitat més competitiva, segons Foment, ja que els costos salarials estan creixent pels empresaris. 

"No té cap sentit que els impostos gravin les persones que volen capitalitzar les empreses", ha reiterat, en el seu torn, el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich. Per Foment, l'aplicació d'aquestes mesures, a més, afavoririen el retorn d'empreses que van canviar la seu social a altres comunitats autònomes després del referèndum de l'1-O.

Pel que fa al mercat de treball espanyol i català, des de la patronal asseguren que "es manté robust", amb un augment de l’ocupació i de l’afiliació, en un context de creixement de la població activa. El nombre d’assalariats va créixer en 565.500 en els últims 12 mesos, dels quals 455.100 van ser indefinits, a Espanya. A Catalunya, del total de 101.800 nous assalariats, 83.200 van tenir contracte indefinit. La bona marxa del mercat de treball és el que explica, juntament amb les favorables condicions financeres i la inflació continguda, la robustesa de la demanda interna, que és el motor del creixement de l’economia, malgrat la seva moderació. Amb tot, han criticat que gran part d'aquest impuls l'ha protagonitzat el sector públic, en comparació del que passa a la resta de l'Estat, on són els privats els que més treballadors estan contractant.

D'altra banda, la patronal s'ha mostrat preocupada per les dificultats amb les quals es troba la classe mitjana mantenir el seu estil de vida i ha recordat que l'estancament dels salaris no ha permès seguir el ritme dels costos en augment. Per aquest motiu, Pich ha demanat protecció per les classes mitjanes i ha alertat del risc que pateixen davant l'automatització dels llocs de treball.