La patronal Foment del Treball ha impulsat una campanya contra l'increment d'impostos a Catalunya, ja que denuncia que la fiscalitat dels catalans "és quasi un 20% superior a la de la resta de ciutadans de l'Estat". En un comunicat, ha afegit que aquesta fiscalitat ha crescut un 48% en el període 2014-2018, "molt per sobre del seu creixement econòmic". La patronal de Josep Sánchez Llibre ha posat com a exemple l'increment de la taxa turística, l'alça del 25% de l'impost de begudes ensucrades, la creixent fiscalitat als vehicles de combustió, la pujada de l'IRPF i l'impost de successions. Sota el lema, 'Per una fiscalitat de progrés', Foment inclou 12 propostes com la supressió de l'impost de patrimoni, rebaixar l'IRPF, reduir cotitzacions socials i no impulsar més nous tributs, entre d'altres.

També proposa un pla estratègic per aturar el frau fiscal, recuperar els incentius a l'estalvi a llarg termini, reduir el tipus de successions i donacions, canviar l'impost de societats establint un tipus més reduït (15%) per a les pimes i per als beneficis no distribuïts. En el camp de l'habitatge, la patronal proposa reduir l'impost sobre transmissions patrimonials i el d'actes jurídics documentats. Per últim, aposta per eliminar el tractament de no residents per atraure talent de fora, baixar l'IVA reduït i superreduït de les activitats bàsiques i implantar un règim fiscal econòmic com a zones especials en els territoris menys poblats.

La patronal ha publicat un manifest sobre la campanya on assegura que entre 2014 i 2018 Catalunya ha incrementat un 17% el seu PIB però la recaptació fiscal ho ha fet un 48%. Afegeix que en un context d'insuficient finançament autonòmic, la Generalitat ha apujat impostos i ha creat nous tributs "inexistents en altres economies de similar dimensió".

Alhora, ha assegurat que "l'alta pressió fiscal projecta una imatge de Catalunya dissuasiva per a la inversió i la retenció de talent" i ha lamentat que la proposta de pressupostos de la Generalitat "lluny de proposar un gir, promou una fiscalitat que castiga a empreses i ciutadans".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat