La patronal liderada per Josep Sánchez Llibre, Foment del Treball, ha denunciat a la Comissió Nacional dels Mercats de la Competència (CNMC) una campanya de boicot a productes catalans i suposadament independentistes. Es tracta d'una plataforma anomenada 'nocomprescat.com' en què demanen que no es compri a productors catalans. Foment així ho ha fet saber a la CNMC en ple estat d'alarma. 

Foment demana mesures cautelars per cessar aquesta web i les seves xarxes socials, i apunta en la denúncia que  “s'està fent una crida al públic perquè no es contractin béns ni serveis a aquestes empreses suposadament favorables a l'independentisme". Es tracta d'un web que no s'actualitza des de fa més de dos anys i que inclou firmes internacionals com Mastercard, per exemple. 

La patronal de Sánchez Llibre denuncia que Nocomprescat "té de boicotejar determinades empreses fins que siguin expulsades del mercat i potenciar-ne d'altres contràries a l'independentisme". 

La llista

Fins a 92 empreses figuren a la web, la majoria de les quals són catalanes. Entre elles es troben el restaurant Abac, del xef Jordi Cruz, les bodegues Vall Llach, propietat del cantautor Lluís Llach o Petrolis Independents, l'empresa del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. En la llista també s'hi troben companyies catalanes amb una forta presència internacional com les farmacèutiques Grifols i Esteve, el FC Barcelona o Idilia Foods.

Per altra banda, també hi apareixen marques estrangeres però que, segons el portal, han donat suport a la independència de Catalunya. Wikileaks és una d'elles, tot i que a la llista també hi apareixen els supermercats alemanys Lidl –que segons la web renuncia a posar els seus missatges en rètols publicitaris en castellà-, Mastercard –empresa que patrocina al pilot de motos Aleix Espargaró- o l'exhibició de Harry Potter que s'instal·larà a Madrid el pròxim 18 de novembre.

Similarment com va fer la mateixa patronal amb la iniciativa de l'Assemblea Nacional Catalana amb la iniciativa 'Consum Estratègic', un web que promovia les empreses catalanes. En aquell cas, Foment va al·legar també que era un "atemptat a la lliure competència" i el jutge va fallar a favor seu, obligant a l'ANC a tancar totes les plataformes de la iniciativa. En el cas de 'Nocomprescat', Foment també considera que va contra la llei de defensa de la competència, i resta a l'espera del veredicte de la CNMC. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat