La patronal Foment del Treball preveu que la crisi provocada pel coronavirus pot restar "una o dues dècimes" al creixement del PIB espanyol aquest any, i ha donat per fet que afectarà més a l'economia catalana, pel major pes que té la indústria i el turisme en aquesta comunitat.

Foment, que aquest dimarts ha presentat el seu últim informe de conjuntura, no preveu, malgrat tot, que l'economia espanyola entri "en recessió" a causa del coronavirus, tot i que ha aprofitat per subratllar, una vegada més, que "no és moment" de posar "nous impostos ni més traves" a Catalunya.

El director d'Economia de Foment, Salvador Guillermo, ha assegurat que la incidència del coronavirus sobre l'economia espanyola pot costar-li a aquesta "una dècima", en la línia del que s'havia estimat pel BBVA, o fins i tot "dues dècimes", sempre que la expansió del virus "no vagi a més".

La patronal fa aquesta estimació perquè considera que "en dos o tres setmanes" la situació pot estar relativament "normalitzada", i sosté que, actualment, la por està fent que "s'exageri la realitat". Això no obstant, Guillermo ha opinat que no comparteix el càlcul facilitat ahir pel banc d'inversió Goldman Sachs, que va xifrar en cinc dècimes l'impacte econòmic del coronavirus sobre l'economia espanyola, en considerar-lo excessiu.

L'estimació oficial del Govern central és que l'economia espanyola creixerà aquest any un 1,6%. En el cas de Catalunya, la principal patronal catalana, que forma part de la CEOE, no ha facilitat estimacions sobre quant pot patir el PIB català per la crisi del coronavirus, però Guillermo ha donat per fet que l'afectació serà més gran que en el conjunt d'Espanya.

D'entrada, ha recordat que Catalunya ha patit la cancel·lació d'aquesta edició del Mobile World Congress, que havia d'aportar 492 milions a l'economia local, i "un element addicional és que l'economia catalana està més industrialitzada", i, en conseqüència, és "més sensible" als problemes d'aprovisionament derivats de la incidència del coronavirus a la Xina, ha dit.

A més, Guillermo ha ressaltat que Espanya és la segona potència mundial en turisme, i que Catalunya suposa el 24% de la despesa turística espanyola. Tot i que Foment tem que aquesta crisi pugui afectar d'alguna manera al sector turístic durant la Setmana Santa, no creu que impacti sobre la temporada estival.

En la roda de premsa ha participat també el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich, que ha opinat que incerteses com la creada pel coronavirus "no es poden preveure", i que simplement cal "preparar-se pel que pugui venir".

Malgrat els "núvols" sobre l'economia que projecta la crisi del coronavirus, Foment insisteix que no preveu "una recessió" a Espanya, perquè entén que els contagis estaran "relativament controlats", ha dit Guillermo.

Aquest economista augura que el coronavirus farà que Espanya tingui un "menor creixement" tant en aquest trimestre com en el conjunt de l'any, i apel·la al mateix temps a ser "prudents" amb les mesures que es prenguin, per no desincentivar ni la inversió ni el consum.

És per això que Foment ha carregat de nou contra la reforma fiscal inclosa en la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2020, que s'està tramitant al Parlament, i amb els impulsats en el conjunt de l'Estat. "Resulta vital, essencial i bàsic que les autoritats econòmiques a Catalunya i a Espanya siguin conscients que no és moment de posar nous impostos, ni noves traves ni de fer contrareformes", ha sentenciat Guillermo.

Segons el parer de Foment, el desastre viscut per les borses la setmana passada, entre elles l'espanyola, "apunten més a la por que es deriva d'allò que pugui passar que a la realitat".

La mala notícia, segons el parer de Foment, és que "ja no tenim arsenal terapèutic per a aquesta grip que pateix l'economia, perquè el tenim ja posat en vena", ha assegurat en relació a les mesures d'estímul adoptades pels bancs centrals.