L'arribada i intensificació del coronavirus a Itàlia, amb sis morts, ha provocat la caiguda de totes les borses europees i també de Wall Street i Àsia. La por d'una pandèmia ha arribat ràpidament al món financer i, a Espanya, l'Ibex-35 ha tancat la sessió amb la pitjor caiguda des del Brèxit, un 4,07%, deixant-se fins a 402,7 punts, el que equivaldria a una pèrdua de 20.900 milions. 

El principal indicador espanyol ha cedit fins als 9.483,5 punts, la caiguda més important des del 24 de juny de 2016, uns dies després del referèndum de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. En el transcurs de l'any ha acumulat una baixada del 0,6%. De fet, tots els grans valors baixen: Inditex baixa un 6,24%, Repsol el 5,35%, Banc Santander el 4,27%, BBVA, el 3,87%, Iberdrola el 2,24% i Telefónica el 1,85%.

ibex coronavirus 24 2 20


I és que la propagació de l'epidèmia del coronavirus a altres països fora de la Xina, com Itàlia i Corea del Sud, ha encès l'alarma entre els inversors, que busquen actius considerats com a refugi com l'or i el deute públic europeu, segons els operadors. 

També han caigut les grans borses europees, com la borsa de Milà, que ha caigut un 5,43%, fins als 23.427,19 punts, per la incertesa sobre el brot del coronavirus, que ha deixat de moment sis morts i més de 200 infectats al país. Una incertesa que es manté des del passat divendres, quan va saltar l'alarma pels diversos casos positius de coronavirus en les regions de Llombardia i Vèneto. I és que aquestes dues regions representen un terç del PIB del país i la paralització de l'activitat econòmica en aquesta àrea pot provocar que s'entri en recessió el primer trimestre del 2020, després d'acumular un retrocés del 0,3% l'últim trimestre del 2019.

La Borsa de París també s'ha enfonsat aquest dilluns un 3,94%, fins als 5.791,87 punts, en una jornada en què el seu principal indicador, el CAC-40, s'ha vist perjudicat per l'alarma dels inversors davant l'abast de l'epidèmia de coronavirus. Igualment ha passat amb la Borsa de Frankfurt, en què el selectiu DAX 30 ha perdut un 4,01%, fins els 13.035,24 punts. La Borsa de Londres també ha tancat la sessió amb pèrdues generalitzades, una caiguda del 3,34% en el seu principal indicador, influïda per la por entre els inversors a una pandèmia global.

No només s'enfonsen les borses europees. Wall Street, el Dow Jones i l'S&P500 cauen a aquesta hora més del 3%. A Àsia, amb Tòquio tancat per festiu, la Borsa de Hong Kong ha baixat un 1,79%; la de Xangai un 0,33%; i la de Seül un 3,87%. 

A més, els sectors més afectats en els mercats borsaris són els relacionats amb el turisme, el transport, les matèries primeres i la indústria que depèn de les cadenes globals.

L'or, en màxims

L'or ha tocat aquest dilluns nous màxims des de principis de 2013, pròxim als 1.689 dòlars per unça, i es manté com un actiu refugi davant la por dels inversors a l'expansió del coronavirus. La ràpida expansió del coronavirus fora de la Xina i la seva irrupció en altres regions de la planeta, com Itàlia, Corea de Sud o l'Iran, aquesta provocant la caiguda de les borses a tot el món, el que està portant als inversors a apostar per actius considerats segurs com el dòlar, el deute sobirà i l'or. 

Pel que fa al petroli, el preu del Brent -referència a Europa- baixa més d'un 5% i el Texas -referent als Estats Units- ha obert amb un descens proper a al 5%, en ambdós casos per la por de l'impacte del coronavirus en l'activitat econòmica.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat