Ja és definitiu: no hi haurà Mobile World Congress (MWC) aquest febrer degut a la crisi pel coronavirus. Ni la crida a la calma de les autoritats, ni les mesures de precaució que la GSMA -l'organitzadora del Mobile- havia assegurat de cara els dies 24 al 27 de febrer, dates en què s'havia de celebrar el MWC, no ha servit per evitar la cancel·lació de l'esdeveniment. Després que durant les darreres dues setmanes hagi anat augmentant el degoteig d'empreses que ha anunciat que no assistirà a la Fira per l'alerta de coronavirus i la baixa d'avui de Deutsche Telekom, una de les principals teleorperadores europees, la GSMA s'ha vist obligada a reunir-se d'urgència per via telemàtica amb les teleoperadores per prendre una decisió definitiva. Una reunió que ha comptat el comitè de la GSMA, que engloba grans teleoperadores com Telefonica, Vodafone o Orange.

Tot i que en un principi, després de la reunió d'urgència d'aquest migdia, GSMA havia decidit mantenir el congrés i "esperar a veure l'evolució del coronavirus", finalment aquesta tarda l'organitzadora ha emès un comunicat en què el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, ha asseverat que s'han vist obligats a suspendre'l finalment i que la crisi pel coronavirus i les conseqüents baixes de les principals empreses han fet "impossible" mantenir l'esdeveniment. El comunicat oficial de la organitzadora es pot consultar en aquest enllaç.

Hores més tard, Telefónica ha anunciat a través d'un comunicat que "entén" la decisió del GSMA de cancel·lar el Mobile World Congress 2020 per la "situació generada pel coronavirus". A parer de l'empresa, es tracta de la decisió "més prudent i responsable" per "salvaguardar la salut" dels equips, els socis i els convidats a l'esdeveniment. La firma "aprecia" l'esforç "enorme" de l'organització i les autoritats, i afirma que "sempre ha donat i donarà suport a Barcelona" com a ciutat amfitriona del MWC.

Causes

L'alerta generalitzada pel coronavirus de la Xina ha provocat que més d'una trentena d'empreses hagin decidit suspendre la seva assistència al congrés, entre les quals marques molt importants com Ericsson, Nokia, Facebook, Rakuten o Cisco, entre moltes altres. Segons fonts consultades, la notícia de la baixa de la operadora alemanya Deutsche Telekom pot haver accelerat la situació, i a partir de les dues del migdia les baixes han continuat produint-se, com Orange o British Telecom.

Però ningú esperava que, quan fa un mes es va començar a conèixer el coronavirus, la situació acabés a Barcelona, amb la possible cancel·lació del congrés tecnològic més important d'Europa i per a Catalunya. Tot va començar amb la cancel·lació de LG, el gegant coreà, que va ser la primera empresa a anunciar la seva renúncia al congrés. El que semblava que no havia d'anar més lluny, va seguir amb un degoteig de cancel·lacions que, per efecte dominò, per por a la malaltia o per altres motius, ha arribat a superar la trentena.