El secretari de Treball del Govern, Josep Ginesta, atribueix l'augment de l'atur en 1.500 persones a Catalunya a les mesures de prevenció per frenar l'expansió del coronavirus i la cancel·lació de grans esdeveniments com el Mobile World Congress (MWC).

Ginesta ha argumentat que el nombre d'aturats només ha pujat en el sector serveis (+1.512) i a la demarcació de Barcelona (+2.426), on s'havia de celebrar el congrés. En una atenció als mitjans, Ginesta ha assegurat que "no es poden descartar" acomiadaments en empreses catalanes arran de la crisi del Covid-19 tot i que ha assegurat que "a hores d'ara" no hi ha cap Expedient de Regulació d'Ocupació sobre la taula que tingui "com a element troncal" la crisi del coronavirus.

L'atur registrat a Catalunya ha pujat en un mes de febrer per primera vegada en sis anys, quan es va registrar un rècord històric de 665.176 aturats. Durant el segon mes del 2020 la xifra d'aturats actual, però, és molt més baixa amb 395.214 persones registrades a les llistes d'atur. Per Ginesta, l'increment de l'atur no només s'explica per la desacceleració econòmica sinó per la crisi del coronavirus, un element que ha aparegut durant el mes de febrer i que "condiciona" les dades.

"L'aplicació de mesures de caràcter preventiu, per evitar contagis i la crisi a escala global que ha generat l'aparició del coronavirus acaba tenint un impacte sobre el dinamisme del mercat de treball, especialment a Barcelona amb la no-celebració del Mobile", ha dit Ginesta. Aquesta situació ha provocat "menys mobilitat per part de les persones i empreses", un fet que afecta Barcelona i Catalunya, "territoris que acullen molta gent".

La feminització del sector serveis, el més afectat per l'augment de l'atur (+0,5%), ha provocat que el col·lectiu més afectat per la destrucció d'ocupació hagin sigut les dones, amb un comportament negatiu intermensual (+0,8%) i anual (+0,7%). Durant el febrer del 2020 a Catalunya hi havia 223.000 aturades.

L'atur s'ha reduït a totes les demarcacions de Catalunya menys a Barcelona, on aquest indicador ha crescut un 0,9% i on s'han notat més les mesures de prevenció de contagi de coronavirus. La crisi del brot víric i la suspensió del MWC també expliquen la reducció de 15.929 contractes formalitzats en comparació amb el gener i 5.168 menys que fa un any, el primer descens en contractació des del 2013.

Preguntat sobre si l'epidèmia de coronavirus podria afectar més al mercat de treball, Ginesta ha afirmat que "no es pot preveure" amb certesa però ha assegurat que cal tenir en compte que les mesures que han pres les empreses catalanes han sigut en "l'àmbit de la precaució" i no perquè hi hagi hagut afectació directa com ara confinaments de treballadors. Per aquest motiu, ha assegurat que la situació "es pot estabilitzar en el curt termini".

El Govern està fent un seguiment diari de la situació i s'està preparant per acompanyar les empreses que ho necessitin, ha assegurat. Ginesta ha dit que "pot passar" que les companyies catalanes necessitin fer acomiadaments per ajustar la producció tot i que, de moment, no hi ha cap Expedient de Regulació d'Ocupació que argumenti problemes de subministrament causats per la crisi del coronavirus, com ja ha passat en empreses com la planta de Volkswagen a Navarra.

Amb tot, el secretari de Treball ha subratllat que les dades d'ocupació són més positives si es comparen amb les registrades durant el febrer del 2019, ja que durant el segon mes d'aquest any hi ha 1.428 aturats menys. També ha volgut remarcar que la xifra total de persones sense feina inscrits a les oficines del SOC a Catalunya és la més baixa en un febrer des del 2008.

D'altra banda, ha destacat l'augment de les afiliacions per sisè any consecutiu. Durant el mes de febrer s'han registrat 21.300 afiliats més que al gener, un increment del 0,6%. En comparació amb el mateix període de fa un any, el creixement ha sigut de l'1,6%. Ginesta també ha remarcat que l'atur de llarga durada s'ha reduït fins al 36,6% i que la durada mitjana de permanència a l'atur se situa en 7,6 mesos, una de les més baixes dels últims deu anys.