Els Flequers de Catalunya critiquen la pujada "desbocada" dels costos de producció. Els empresaris del sector han reclamat a les administracions adoptar mesures "immediates, reals i efectives" per atenuar l'increment de costos de producció necessaris per elaborar el pa. Des del ram adverteixen del risc d'una progressiva desaparició de fleques tradicionals, de proximitat i artesanes i exigeixen solucions per garantir la viabilitat del teixit productiu del sector. Des de la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers denuncien que el sector "està fent un gran esforç" per mitigar l'impacte en el consumidor final de l'increment de costos de producció --energia, combustibles i matèries primeres-- que han d'assumir per elaborar el pa, fins i tot amb la "reducció dels marges empresarials". "Aquesta situació està posant en risc la viabilitat de moltes empreses i negocis que, en cas de perllongar-se, es poden veure obligats a tancar definitivament amb la consegüent reducció del teixit productiu i comercial del sector", han alertat.

"Situació greu"

A més, els flequers remarquen que el sector ve de dos anys de pandèmia en què "moltes empreses van veure reduïda la seva facturació i que es van haver d'endeutar per poder subsistir". Davant d'aquesta situació, la Federació reclama que es consideri la fleca tradicional i artesana un sector estratègic del teixit productiu i comercial pel país, especialment a l'hora de prendre decisions i mesures d'impuls, suport i ajuda als sectors més afectats per la situació de crisis econòmica actual. D'aquesta manera, des del ram proposen que part dels recursos obtinguts pels nous impostos anunciats destinats a gravar els grans beneficis de les empreses energètiques es destinin a subvencionar els costos energètics que pateixen els elaboradors i comerciants del sector flequer. Així mateix, reclamen que les mesures fiscals que s'adoptin "tinguin en compte la greu situació que estan patint les petites empreses i el petit comerç", i que es legisli "posant com a prioritat garantir la viabilitat futura del teixit empresarial i comercial". En aquest sentit, la Federació reclama que "no s'adoptin mesures intervencionistes" sobre el preu o comercialització dels aliments bàsics, entre ells el pa, "ja que la pujada actual dels preus dels aliments no és causa de l'increment dels marges empresarials, sinó de la desmesurada pujada dels costos de producció".

La Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers està integrada pel Gremi de Flequers de Barcelona, el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, el Gremi de Forners de les Terres de Lleida, el Gremi de Flequers de les Comarques Gironines i la Federació d'Industrials Forners de Tarragona, que formen el conjunt de gremis i associacions més representatiu de la fleca catalana. L'associació representa a més de 4.800 empreses, més de 7.100 establiments i dona feina a aproximadament 34.000 persones en els sectors de la fabricació, elaboració i comerç de productes de pa, fleca, pastisseria i confiteria de Catalunya.