Espanya i Portugal han incomplert l'objectiu de dèficit del 2015, però malgrat això, han aconseguit deslliurar-se de la multa de Brussel·les. L'agència nord-americana de qualificació creditícia Fitch considera que la cancel·lació de la sanció "erosiona la limitada credibilitat" del marc fiscal de l'eurozona. En altres paraules, una corporació nord-americana colpeja l'eurozona on més li dol: la credibilitat. I no contenta amb un primer avís, Fitch ha tornat a l'atac assegurant que el ritme de consolidació fiscal a Europa s'està relaxant i assegura que la política europea ja no és el que era. Lluny de la disciplina fiscal, les reformes econòmiques o l'ímpetu per crear noves institucions financeres europees.

Endinsant-se en una multa que ha estat capaç de dividir els comissaris entre multa zero o multa simbòlica fins a l'últim minut, Fitch destaca que "la Comissió Europea i molts governs de l'eurozona s'han allunyat d'una interpretació estricta de les regles fiscals europees, afavorint la política pressupostària laxa". Fitch demana més rigidesa i recomana a aquells països de l'Eurozona que han deixat de banda la consolidació fiscal "a mesura que s'esvaïa la crisi", que tornin a impulsar el camí del creixement econòmic a curt termini.

Espanya, per sobre de les seves expectatives

Malgrat no compartir la decisió de Brussel·les que encara segueix pendent que el Consell Europeu doni el seu beneplàcit, Fitch també ha valorat positivament el creixement del PIB a Espanya sobre el que considera que "s'han superat" les expectatives i insisteix que un avanç de l'activitat compensaria l'impacte negatiu del seu elevat deute públic, que ja suposa un 100,5% del PIB. Al seu torn, també ha advertit que aquest alt percentatge no deixa de ser un límit a la millora de la qualificació del deute sobirà d'Espanya que dilluns passat es va mantenir en BBB+, la qual cosa suposa un aprovat amb perspectiva estable.

No sembla tenir la mateixa sort Catalunya, a qui Fitch continua suspenent en qualificar el seu bo d'escombraria sense grau d'inversió. Fitch com a agent econòmic sol evitar vestir política i economia en una mateixa valoració però de tant en tant, sembla que li és indispensable: la relació de Catalunya amb Espanya és "poc cooperativa", Catalunya no aclarirà el seu futur fins que Espanya aclareixi prèviament el seu i la independència de Catalunya és poc probable. Però posats a distingir, "la recuperació de l'economia espanyola no ha estat afectada per la incertesa política" però "la independència de Catalunya resultaria en un xoc econòmic."