FHG Forum, el congrés —presencial i virtual— sobre gastronomia, alimentació i turisme, que organitza Fira de Barcelona el 28 i 29 de setembre en el Palau de Congressos del recinte de Montjuïc tindrà per objectiu "repensar el futur" d'aquests sectors per reactivar la seva recuperació.

Així ho ha explicat aquest divendres Fira de Barcelona en un comunicat, en el que ha assegurat que el congrés, que comptarà amb una vintena de conferències, debats i taules rodones, "serà un dels principals espais de retrobament i reflexió per a la indústria".

L'esdeveniment s'estrena aquest any amb un format híbrid amb assistència presencial, en el qual s'aplicarà el protocol de seguretat i prevenció anti-Covid de Fira de Barcelona, així com una proposta complementada per la retransmissió digital de tots els seus continguts per amplificar el seu abast i facilitar la participació. FHG Forum es dividirà en tres blocs temàtics: Restauració, Foodservice i Producció agroalimentària; Hosteleria, Col·lectivitats i Turisme; i Retail, Gran Distribució Alimentaria i Cadena de Valor.

El cuiner Ferran Adrià, president de elBullifoundation, serà l'encarregat d'obrir el congrés amb una intervenció en la qual posarà de relleu la necessitat de formació en gestió per a la supervivència del negoci hoteler, ja que el 50% de les noves obertures no sobreviuen els dos anys. Així mateix, una altra de les figures del congrés serà el sommelier, cap de sala i copropietari d'El Celler de Can Roca, Josep Roca, que oferirà la ponència "La fil·loxera de l'ésser humà. Supervivència i felicitat", en la que retratarà quina és la situació de cuines i sales de restaurant en temps de pandèmia.

Anticipació de futur i acceleració del model tecnològic

A més de prestigiosos restauradors, el congrés també comptarà amb economistes, empresaris i representants de l'àmbit financer i institucional que aportaran estratègies per gestionar la incertesa i reformular el negoci hoteler en l'era poscovid. Un d'ells és l'expert en economia digital Marc Vidal, que parlarà sobre l'anticipació de futur —clau per superar la crisi— i sobre l'acceleració del model tecnològic en la nova societat en què vivim.

El sector turístic i l'hoteler són als que més profundament estan patint els efectes de la crisi sanitària. Segons la patronal d'Hostaleria, Espanya estima que entre 65.000 i 80.000 establiments hotelers tancaran a final d'any, amb la pèrdua de prop d'un milió de llocs de treball —directes i indirectes—, en un sector fonamental per a l'economia espanyola. Abans de la pandèmia, Espanya comptava amb 300.000 empreses del sector i prop d'1,7 milions de treballadors. Per aquesta raó, FHG Fòrum analitzarà el seu futur immediat i les vies de supervivència, alhora que explicarà com accedir a finançament i com promoure la cooperació públic-privada.

 

Imatge principal: El nou congrés FHG Fòrum sobre gastronomia, alimentació i turisme. Foto: Fira de Barcelona