Les cites musicals de l'estiu, amb protagonisme d'alguns dels festivals més veterans del país que acumulen prop de trenta edicions a la seva esquena i que formen parteix de la història de la música en viu en España,conllevan un impacte social i mediambiental que els organitzadors estan provant de pal·liar amb solucions sostenibles concretes per reduir la seva empremta de carboni.
És el cas del Festival Internacional de Benicassim (FIB), un dels primers en oferir el format actual de festival, que ha complert aquest any el seu 28 aniversari. Aquest esdeveniment ha aconseguit minimitzar en aquesta edició la seva empremta de carboni en evitar l'emissió de més de 31 tones de CO2 a l'atmosfera a través de la seva aliança amb Repsol.
L'empresa va proveir al festival d'energia durant els tres dies provinent de més d'11.000 litres de combustible 100% renovable, va instal·lar plaques solars per a la recàrrega de mòbils i va recuperar prop de 1.300 litres d'oli de cuina utilitzats en els foodtrucks del recinte per reutilitzar-los per a la seva posterior transformació en combustibles renovables.
El Bilbao BBK Live, un altre dels festivals degans d'Espanya, també ha aconseguit reduir la seva empremta de carboni per sobre del 90% en la seva divuitena edició en introduir també solucions energètiques descarbonitzades de Repsol adaptades a les característiques del festival bilbaí.
Aprofitant recursos com el sol, el vent o la biomassa amb què es produeixen els combustibles renovables (des d'oli de cuina fins a rebutjos d'animals), la companyia energètica va aconseguir proveir els trenta generadors del recinte i reduir les 150 tones de CO2 estimades per a un esdeveniment de la seva envergadura en al voltant de 10 tones.
Addicionalment i de forma pionera, Repsol va desplegar un projecte pilot format per dos aerogeneradors i 300 metres quadrats de plaques fotovoltaiques que va subministrar energia a un dels escenaris del festival bilbaí (Txiki) i que servirà d'exemple per a altres esdeveniments.
ELS MÉS JOVES
Les accions que estan duent a terme els festivals més veterans en els últims anys estan sent un referent per a altres esdeveniments que han arribat després i que en pocs anys ja despunten en el panorama de la música en viu|de viu en viu, com per exemple el Sorral Sound. Es tracta d'un dels festivals més massius del país des dels seus inicis el 2010 i es preveu que superi aquest any els més de 300.000 assistents de l'any passat.
Arenal Sound ha arrencat aquests dies amb una proposta sostenible amb què evitarà l'emissió de més de 83 tones de CO2. Repsol també serà l'encarregat de proveir amb més de 30.000 litres de HVO per als grups electrògens de tot el macroesdeveniment. Igual com en altres festivals, l'energètica reutilitzarà els 600 litres que espera recollir dels foodtrucks instal·lats al recinte i incorporarà estacions de càrrega del mòbil amb energia solar i recreatius.