Les exportacions industrials catalanes han crescut un 2,2% durant el segon trimestre del 2018 respecte al mateix període de l'any anterior, fins a arribar a un valor de 17.539,2 milions d'euros.

Per països, les vendes d'alta tecnologia a països de la Unió Europea han baixat un 11,2% interanual en el mateix període, però a la resta del món han crescut un 6,2%. Dins d'aquest grup, les exportacions de productes electrònics, informàtics i òptics han descendit un 15% mentre que el grup dels farmacèutics va augmentar 2% els seus resultats.

Les vendes de productes industrials de nivell mitjà-alt, que representen la meitat de les exportacions industrials, van arribar a un valor de 8.811,2 milions d'euros en el segon trimestre del 2018, un 7,8 % més. Aquestes dades s'expliquen per l'augment de les vendes de tots els productes que formen aquest nivell, encapçalats pels materials, els equips elèctrics, la maquinària i els vehicles, les xifres dels quals van créixer un 9%.

Per àrees geogràfiques, les vendes de productes de nivell mitjà-alt han augmentat un 7,5% en la Unió Europea i un 8,5% a la resta del món. Les vendes del grup de productes de nivell mitjà-baix, amb un valor de 2.561,4 milions d'euros, van descendir un 6% als països de la Unió Europea i van augmentar un 7% a la resta del món. Finalment, les exportacions de productes tecnològics de nivell baix, amb un valor de 4.360,7 milions d'euros, han disminuït un 3,4% respecte al segon trimestre de l'any anterior i per àrees geogràfiques les vendes han caigut tant a la UE (-3,7%) com la resta del món (-2,8%).

Importacions

D'aquesta manera, els productes de nivell tecnològic mitjà-alt són els únics que han incrementat les vendes a l'estranger, mentre que les de nivell mitjà-baix han disminuït un 2,1% i les de baix contingut tecnològic un 3,4%. Respecte a les importacions, durant el segon trimestre de l'any a Catalunya es van realitzar compres de productes industrials per un valor de 20.828 milions d'euros, un 8,7% més que el mateix període de l'any anterior.

Per grups, les compres d'alta tecnologia van augmentar un 6,3%, les de nivell mitjà-alt un 14,5% i les de nivell mitjà-baix un 11,2%, mentre que les importacions de baix contingut tecnològic van descendir un 2,6%. Les compres de productes industrials procedents de la Unió Europea han augmentat en tots els nivells i les procedents de la resta del món també, excepte les de baix contingut tecnològic (-6 %).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat