Gairebé un quart del que l'Estat ven a la Xina prové de Catalunya (23,8%), que juntament amb Andalusia (22,2%) i Madrid (15,2%) són les tres comunitats autònomes que acumulen un volum d'exportacions més gran al país asiàtic, segons un informe de l'asseguradora de crèdit Solunion. Per províncies, destaca Huelva com la més exportadora (18,6% del total), que registra a més l'increment de vendes més gran respecte al 2017 (41,2%), seguida de Barcelona (18,4%) i Madrid (15,2%).

Les exportacions de productes espanyols a la Xina podrien incrementar-se en 395 milions d'euros el 2019 respecte a aquest any, liderades per la venda de productes relacionats amb els minerals, la carn i la maquinària, segons aquest estudi. Aquest increment en les exportacions suposaria arribar al llindar dels 7.000 milions anuals, segons ha detallat la companyia en un comunicat.

Auge de les exportacions a la Xina

A tancament de setembre del 2018, el valor econòmic de les exportacions espanyoles a la Xina arribava a 4.600 milions, si bé el 2017 l'import va pujar a 6.200 milions, cosa que va representar un creixement del 28% respecte al 2016 i gairebé el triple de les exportacions el 2008. Aquests increments tenen l'origen en la "destacada" recuperació de l'economia espanyola i en l'augment del poder adquisitiu del consumidor xinès, segons l'informe.

L'estudi de Solunion indica que els productes industrials i de tecnologia constitueixen al voltant del 70% (3.200 milions) de la producció exportada a la Xina a tancament de setembre del 2018, segons dades de l'ICEX; hi destaquen la venda de coure i productes semielaborats de coure, i d'equips i components d'automoció.

A més, el mercat xinès ha mostrat un "interès creixent" per la carn porcina espanyola, que va arribar a 324 milions en vendes al país asiàtic els nou primers mesos del 2018, i també per la moda per a dona, que va vendre 247 milions en el mateix període.

L'estudi adverteix que l'economia xinesa està amenaçada pel proteccionisme nord-americà, la debilitat de la moneda i la del mercat financer; el govern xinès s'hi enfronta impulsant mesures expansionistes.