L'atur és un dels grans problemes d'Espanya en l'àmbit laboral des que va esclatar la crisi financera del 2008, i es va tornar a reflectir amb l'augment de la taxa d'atur a causa de la pandèmia l'any passat. Ara bé l'augment provocat per la Covid, un any després ja s'ha reduït en més d'un terç fins ara i les previsions indiquen que aquesta millora continuarà els pròxims mesos, però quan acabi el 2022 aquest percentatge continuarà sent sis dècimes superior als nivells d'atur que tenia l'Estat abans de la crisi de la Covid, per tant podem assumir que fins al 2023, com a mínim, Espanya no recuperarà tots els llocs de treball que tenia a principis de 2020.

Així ho reflecteix l'informe anual de Perspectives de l'Ocupació publicada aquest dimecres, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) on s'assenyala que aquest increment de la recuperació de l'atur no serà molt diferent de la mitjana dels països membres, amb una desocupació 0,4 punts superior al que hi havia a la fi de 2019, però el problema d'Espanya és que des de fa una dècada la taxa d'atur és entre 2,5 i 3 vegades superior a la de l'OCDE, sense anar més lluny, el maig passat era del 15,4% mentre que la de l'OCDE era només del 6,6%.

Les cicatrius de la Covid en el mercat de treball espanyol són també evidents en la taxa de l'ocupació, que era del 63,5% abans que es fessin sentir els efectes de la pandèmia va baixar al 61,1% en acabar 2020, i tampoc es recuperarà fins al 2023. Els responsables de l'estudi posen l'accent en el fet que la crisi ha afectat especialment les persones més vulnerables, és a dir, als treballadors amb ocupacions poc remunerades i amb contractes temporals, a les persones amb baix nivell educatiu i als joves.

En el cas d'aquests últims, la taxa d'atur del grup d'entre 15 i 24 anys es va incrementar en més de 10 punts percentuals en els quatre primers mesos de la pandèmia (més del triple que entre la població general), fins a assolir un 42%. Dins d'aquest grup, els joves més castigats van ser els que van entrar en el mercat laboral en la fase àlgida de la crisi quan hi havia molt poques contractacions. El maig de 2021, l'atur juvenil encara continuava a nivells molt elevats, concretament era del 36,9%.

Els ERTO han salvat llocs de treball

La utilització dels ERTO a Espanya, que va afectar un 20,5% dels treballadors en el pic d'abril-maig de 2020, va ser similar en termes relatius a la qual es va fer en el conjunt dels països de l'OCDE (19,9%). A més, la seva cobertura va caure al 6,5% al febrer-març de 2021 en el conjunt de l'organització, on es calcula que ha servit per a salvar fins a 21 milions de llocs de treball, i al 5,4% a Espanya.

Els autors de l'informe també apunten que durant el 2020 el pressupost de les polítiques actives d'ocupació es va reduir un 14% per a finançar l'expansió dels ERTO i els subsidis per a la desocupació, mentre s'incrementarà un 35% en 2021. Alhora, insisteixen que les inversions addicionals en polítiques actives d'ocupació i en els serveis públics d'ocupació són "essencials" per a ajudar al fet que un gran nombre d'aturats puguin passar de sectors en decadència a uns altres en creixement. També per a ajudar les empreses a retenir i contractar personal i brindar suport individual intensiu a "persones particularment vulnerables".

 

Imatge principal: Oficina de Empleo / Foto: Ricardo Rubio - Europa Press