Una de les principals conseqüències que decaigui l'estat d'alarma pel coronavirus és que succeeixi el mateix amb les mesures laborals i econòmiques aprovades pel govern espanyol, en concret amb el decret que prohibeix acomiadar els treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). Davant dels dubtes generats en els últims dies davant de la possibilitat que Pedro Sánchez no comptii amb una majoria suficient per prorrogar l'estat d'alarma, el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha estat molt clar avui dimarts quan ha assegurat que l'executiu adoptarà les mesures necessàries per mantenir els ERTO i evitar un efecte negatiu en els treballadors.

Des que va començar la crisi del coronavirus 3,38 milions de treballadors estan afectats per una situació de suspensió total o parcial per ERTO, més de 700.000 a Catalunya, per causes de força major.

Pla alternatiu

El secretari d'Estat de Treball ha defensat a tota hora la conveniència de la mantenir l'estat d'alarma, però ha insistit que en cas que no prosperi la pròrroga el Govern posarà en marxa un pla alternatiu per no deixar desemparats els treballadors afectats. Aquest pla podria passar per l'aplicació d'un decret específic.

De fet fa dues setmanes que el Govern negocia amb la patronal i els sindicats el canvi de la situació jurídica dels treballadors afectats per ERTO amb vista a l'avanç del desconfinament. Estan negociant una espècie de decret-pont que aclareixi què s'entén per força major, concepte més propi del dret civil que del laboral. Es tracta que les empreses que estan ara en situació de ERTO no hagin de presentar cap altre expedient de suspensió temporal d'ocupació si decau l'estat d'alarma, la qual cosa obligaria a tornar a negociar-lo amb els sindicats i a complir els terminis administratius.