Amb un to més rebaixat que les últimes hores, evitant polemitzar, des de La Moncloa intenten salvar els mobles, recuperar els vots perduts. A 24 hores de la votació al Congrés dels Diputats de la quarta pròrroga, aprovada avui pel Consell de Ministres, el govern espanyol insisteix en un missatge: l’estat d’alarma ha funcionat i cal mantenir-lo durant la fase de desescalada. Només així es podrà limitar la circulació i protegir els sanitaris. “No hi ha alternativa possible”, ha defensat el ministre Salvador Illa. “No podem posar en risc allò que amb tant esforç hem aconseguit”, ha assegurat la portaveu María Jesús Montero. Han esquivat els reclams de retorn de competències que fan formacions com ERC o el PNB.

La pèrdua de suports preocupa al govern de coalició, al qual no li acaben de sortir els números. És per això que des d’ahir ha aixecat els telèfons, amb Carmen Calvo al capdavant, per intentar salvar l’estat d’alarma. La vicepresidenta ha contactat amb el vicepresident Pere Aragonès, amb el president del PNB Andoni Ortuzar i fins i tot amb alguns barons del PP, com el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijoó. L’executiu confia que aquests contactes donin fruits durant les pròximes hores, tot i que les coses estan molt complicades.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la vigília del ple del Congrés, la portaveu del govern espanyol ha argumentat que, com encara no hi ha una “vacuna o tractament eficaç” contra el coronavirus, “l’únic que tenim és continuar amb aquest camí que hem iniciat”. En aquest sentit, Montero ha alertat que “ningú no pot posar en perill allò que amb tant esforç hem aconseguit”, ni fer passos enrere. “És imprescindible per al sector sanitari”, ha reiterat.

En els mateixos termes s’ha expressat el ministre de Sanitat, que ha subratllat que “tots els països han utilitzats instruments similars, tant en l’escalada com en la desescalada”. Salvador Illa ha recordat que l’estat d’alarma “ha funcionat” i que si ho ha fet és perquè permet limitar la circulació de la població. “No és el moment de provar experiments”, ha avisat el dirigent català, que ha reiterat que es reforçaran els “mecanismes de cogovernança”.

“És imprescindible mantenir un instrument que ha funcionat en aquesta etapa tan complexa”, ha defensat el màxim responsable de Sanitat, que ha subratllat la participació de les comunitats autònomes en el procés de desescalada. “L’estat d’alarma és imprescindible. No hi ha alternativa possible”, ha reiterat Salvador Illa.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món