Els treballadors del SEPE han detectat incidències en el pagament de les prestacions a la demarcació de Barcelona per un "problema tècnic" en el traspàs de la nova pròrroga dels expedients temporals, que començava a aplicar-se l'1 de novembre. Segons ha avançat El Periódico, l'error afectaria unes 7.000 persones. El president de la junta de personal de funcionaris de l'Estat a la demarcació barcelonina i treballador del SEPE, Miguel Ángel Garcia, ha confirmat que l'error ha afectat "a totes les empreses que estiguin en ERTO i han demanat dies d'atur el novembre". En canvi, el Ministeri de Treball limita la problemàtica a unes 1.000 persones i la cataloga com "una incidència tècnica puntual" i diu que en cap cas ha deixat a milers de persones sense cobrar l'atur.  

Un portaveu del Ministeri de Treball ha confirmat que "en aquests casos concrets s'abonarà en la propera nòmina la quantitat deguda". Per la seva banda, des dels sindicats asseguren que la problemàtica és generalitzada a Barcelona i expliquen que la incidència té l'origen en el moment que es van començar a mecanitzar les pròrrogues dels ERTO. 

Prorrogació dels ERTO

La darrera pròrroga dels ERTO que va pactar el Govern, la patronal i els sindicats va obligar a les empreses que volguessin percebre aquestes ajudes públiques a registrar els seus expedients. A partir de l'1 de novembre, els funcionaris del SEPE, en primer lloc, havien de tramitar les sol·licituds col·lectives i després pagar els treballadors que haurien de rebre l'atur. "En algun d'aquests dos passos hi ha hagut un problema informàtic", ha afirmat Miguel Àngel Garcia, delegat de la Confederació General del Treball (CGT) al SEPE de Barcelona. Garcia ha dit que "els rebuts que s'estaven emetent no eren ni molt menys correctes" i, per tant, es va deixar de tramitar-los fins a solucionar la problemàtica. 

Els damnificats d'aquests errors són empleats d'empreses greument castigades per les restriccions covid, com hotels o instal·lacions aeroportuàries, que porten gairebé dos anys afectats per un expedient de suspensió. Aquesta situació implica que molts d'ells fa més de 20 mesos que acumulen una pèrdua d'ingressos superior al 30%, perquè la prestació sempre és inferior al sou. Segons informa El Periódico hotels com el Sofia, el Juan Carlos I, l'Hesperia o el Expo, són alguns dels que es troben a la llista d'afectats i només entre aquests quatre ja superen els mil treballadors. 

Nadal sense prestació 

García ha alertat que tot i que s'està treballant per resoldre el problema "no està clar" que els afectats puguin cobrar la nòmina del gener, ja que "el mes de desembre és el pitjor perquè passi una cosa així perquè és el que menys dies laborables té". La Seguretat Social no té dades definitives dels treballadors que encara estan en ERTO a Catalunya, tot i que es fa una estimació de prop de 48.000 treballadors afectats per aquesta situació. 

 

Foto principal: dues persones fent cua per entrar a l'Oficina de Treball / ACN