Si no hagués estat pels ERTO, segurament, la pandèmia, i el confinament, hauria estat molt més traumàtic del que ha estat per al gruix del teixit empresarial català i espanyol. Ara bé, després d'un any i mig, encara hi ha gent que segueix afectada per aquest mecanisme i segons ha informat aquest dimarts la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, encara hi ha uns 80.000 treballadors en ERTO. La bona notícia d'aquesta xifra és que és molt inferior a la que va arribar ser en el punt àlgid del 2020, quan es van superar els 600.000 treballadors afectats per ERTO.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres els treballadors en expedients de regulació temporal d'ocupació continuen reduint-se "a bon ritme" i ja situen entorn dels 80.000, dels quals 40.000 estan suspesos a temps complet. Aquestes dades difereixen molt de les últimes publicades pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que a 1 de desembre situaven els treballadors en ERTO en 125.632 persones, que es tradueix a dir que al llarg d'aquestes últimes setmanes s'han reduït entorn de 45.000 persones.

Així ho ha assegurat Calviño durant la presentació de l'informe sobre l'execució del Pla de Recuperació, on la vicepresidenta ha subratllat que "tots els indicadors confirmen que la recuperació s'ha accelerat en la segona part de l'any", ara bé, cal recordar que tots els organismes internacionals i nacionals ja han avisat que rebaixaran les seves previsions de creixement per Espanya. Més enllà de les dificultats per a estimar l'activitat en temps de pandèmia, Calviño també ha subratllat que "el que no genera cap mena de dubte és l'extraordinària evolució de l'ocupació". "S'ha recuperat el nivell precovid en totes les mètriques", ha indicat la vicepresidenta.

Així, ha subratllat que el nivell de desocupació es troba per sota del de 2017, amb caiguda rècord al novembre, que l'atur juvenil és inferior al que hi havia abans de la pandèmia, i que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social, en termes desestacionalitzats, supera en 300.000 ocupats al nivell de febrer de 2020, just abans de l'arribada del coronavirus.

Recaptació superior a la prevista

La vicepresidenta ha insistit a indicar que aquesta "forta recuperació de l'ocupació" es reflecteix en els comptes públics, "amb increments en totes les categories d'ingressos, que se situen per sobre dels nivells prepandèmia". En aquest sentit, ha ressaltat que la recaptació se situa un 10% per sobre de la prevista per al conjunt de l'any i tres punts per sobre del nivell prepandèmia, la qual cosa contribuirà al fet que Espanya compleixi amb els seus objectius fiscals. De fet, ha posat l'accent que diversos organismes preveuen que el dèficit públic acabi l'any per sota del que preveu el govern espanyol. "Això confirma la prudència que hem mantingut sempre en l'àmbit pressupostari i fiscal", ha apuntat Calviño, que ha afegit que les perspectives de creixement per a 2022 permetran a Espanya continuar reduint el dèficit i el deute públic i secundar al mateix temps la recuperació i la creació d'ocupació.

Més enllà de les revisions a la baixa o a l'alça de les previsions macroeconòmiques, que continuaran produint-se "en les pròximes setmanes", Calviño ha insistit que l'objectiu de l'executiu de Pedro Sánchez no és aconseguir un "rebot passatger" del PIB, sinó una recuperació sostinguda en el temps. En aquest sentit, ha destacat que, segons les estimacions de diferents organismes, el creixement mitjà de l'economia espanyola en el període 2021-2023 serà del 5%. "És una recuperació forta, sòlida i sostinguda. Ja hem recuperat els nivells d'activitat diària previs a la pandèmia", ha afirmat, tot i que segueix sent molt inferior a la que projectava el govern espanyol fa uns mesos.

La vicepresidenta ha assegurat a més que aquesta tendència es manté també en el trimestre actual, el quart, malgrat la incertesa que genera l'aparició de noves variants de la covid i de les tensions en els preus energètics i en les cadenes de subministrament.

Al costat de la progressiva recuperació del consum, Calviño ha ressaltat que també estan actuant com a motors econòmics la inversió i el sector exterior, al que cal sumar la recuperació del turisme. En el cas del turisme nacional, ha dit, ja s'està per sobre dels nivells previs a la pandèmia. "Totes aquestes tendències es veuran reforçades pel Pla de Recuperació, que aconseguirà velocitat de creuer en 2022", ha emfatitzat.