Endesa, a través de la seva divisió d’energies renovables Enel Green Power, gairebé ha duplicat la producció d’energia hidroelèctrica a Catalunya el 2018, de manera que ha generat 4.215.199 MWh, el 48,5% més respecte a l’any passat. De fet, aquest resultat supera en el 13,3% la mitjana històrica de generació de la companyia amb aquest tipus de font renovable.

La conca catalana que més ha incrementat la producció l’any passat ha estat la de l’Ebre, que ha augmentat el 96,2% (de 510.665 a 1.001.939 MWh), és a dir, ha produït el 20% per sobre de la seva mitjana històrica. En segon lloc, a les conques internes (la dels rius Muga, Ter, Fluvià i Llobregat) s’ha incrementat la producció hidroelèctrica el 83,7% respecte de l’any anterior, i s'ha situat en 398.833 MWh i el 32,3% per sobre de la seva mitjana històrica.

En tercer lloc, destaca la conca alta pallaresa, on s’ha incrementat la generació el 50%, de manera que ha assolit 467.615 MWh, el 10% per sobre de la seva mitjana. Segueixen el rànquing la conca baixa pallaresa, la del Segre, la de la Garona i, finalment la ribagorçana, amb augments respecte a l’any passat del 48%, el 37%, el 31% i el 15%, respectivament.

L’augment d’aquesta mena d’energia a Catalunya s’ha aconseguit gràcies al volum de precipitacions que hi va haver, sobretot a la primavera, i a l’òptim aprofitament, compatibilitzat amb altres usos, de les reserves d’aigua als embassaments, que el primer semestre de l’any van batre rècord en quantitat d’aigua acumulada a les conques. En aquest sentit, els embassaments on Endesa té centrals hidroelèctriques van acumular aigua fins al 91% de la seva capacitat total de mitjana el primer semestre de l’any i l’han acabat amb el 72%.

Les conques hidràuliques que el 31 de desembre de 2018 s’acostaven a la seva capacitat màxima van ser la de l’Ebre, que, amb 128 hm3 d’aigua, està al 94% de la seva capacitat, i la conca del riu Llobregat, que, al 93% de la seva capacitat, acumulava 111 hm3 d’aigua. Les conques que en termes d’aigua acumulada han crescut més respecte de l’any anterior són, en primer lloc, la ribagorçana, amb el 153% d'augment; seguida de la del Ter, amb el 140% d'augment, i la del Llobregat, amb el 90% més que el que tenia a final de 2017.

Endesa, any rere any, i en funció de les circumstàncies meteorològiques i estacionals, fa un pas més per aconseguir més producció energètica sostenible i de qualitat com és la generació hidràulica. Així, conjuntament amb el Grup Enel, aposta per aconseguir una economia descarbonitzada i aliniada amb l’estratègia europea contra el canvi climàtic.