Endesa ha tancat el primer trimestre de l'any amb 844 milions d'euros de benefici net. Aquesta xifra suposa més del doble del benefici del mateix període del 2019 (363 milions), amb un increment del 133%. Segons la companyia, els bons resultats responen a la gestió del mercat liberalitzat, així com a l'estabilitat del mercat regulat.

També hi té a veure l'impacte de l'entrada en vigor del nou conveni col·lectiu i el registre de determinades provisions per reestructuració de plantilla, que han generat un impacte positiu de 267 milions en el resultat net. Sense tenir en compte aquests efectes extraordinaris l'increment del benefici net ha estat del 59%.

Endesa apunta que la demanda acumulada d'energia elèctrica a la península ha caigut un 3,2% en aquest primer trimestre respecte al 2019. La companyia creu que la situació s'ha vist agreujada per la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus, que ha reduït "de manera significativa" la demanda durant la segona quinzena de març, tot i que admeten que no ha tingut un impacte significatiu en els resultats del primer trimestre.

Afrontar l'impacte del virus

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, destaca que aquests "bons resultats" del primer trimestre van servir al grup "per afrontar amb garanties l'impacte del coronavirus durant el segon trimestre". "La companyia ja ha posat en marxa de nou tots els treballs de construcció de parcs renovables, i estem plenament compromesos amb les inversions previstes en el nostre pla estratègic. Estem estudiant, fins i tot, la possibilitat d'accelerar aquest pla, especialment en plantes eòliques i solars, per poder ajudar a la reactivació de l'economia amb la creació d'ocupació i la generació de riquesa", ha afegit.

Pel que fa al mercat liberalitzat, Endesa va incrementar l'Ebitda d'aquest negoci en 185 milions d'euros, un 51%, fins situar-lo en els 550 milions d'euros.

Mentrestant, el marge brut d'aquest negoci va créixer un 25%, fins a arribar als 850 milions d'euros, a causa, fonamentalment, del bon comportament del marge del negoci elèctric, que va augmentar un 20% gràcies a la gestió integrada del negoci en un entorn de mercat marcat per la menor demanda i la caiguda dels preus, així com a la fortalesa del marge en el negoci de gas (+ 117%) i a la divisió Endesa X, que va aportar 34 milions d'euros, amb un increment del 23%.

La demanda acumulada peninsular d'energia elèctrica va caure un 3,2% fins al març, enfront de el primer trimestre del 2019 (-2,8% corregits els efectes de laboralitat i temperatura), mentre que en els territoris no peninsulars el descens va ser de el 5% a les Illes Balears i de l'1,4% a les Illes Canàries (-3,2% i -1%, respectivament, corregits els efectes de laboralitat i temperatura).

Endesa assenyala que aquesta situació es va veure agreujada per la declaració de l'estat d'alarma, que va reduir la demanda de manera significativa durant la segona quinzena de març, encara que subratlla que l'efecte provocat per la pandèmia "no ha tingut un impacte significatiu en els seus resultats del primer trimestre ".