Les empreses europees preveuen invertir menys l'any 2020 perquè són "pessimistes" respecte a les perspectives econòmiques de l'any que ve. Això és el que apunta l'Informe d'Inversions 2019-2020 del Banc Europeu d'Inversions (BEI), que apunta l'alentiment i empitjorament de l'economia com a principal causa perquè per primer cop en quatre anys les empreses europees vulguin rebaixar la seva inversió per a l'any que ve. L'informe del BEI també alerta que s'ha "estancat" la inversió europea per lluitar contra el canvi climàtic i avisa que Europa ha "d'accelerar" l'adopció de tecnologia digital per seguir sent competitiva.

Malgrat que l'activitat inversora s'està recuperant des de la crisi, segons apunta l'informe, els empresaris preveuen que l'any que ve el clima macroeconòmic "empitjori". A més, també són "més pessimistes" que en els anys anteriors pel que fa al context polític i regulador. A causa d'aquests tres factors, els empresaris preveuen reduir la seva inversió.

Segons el BEI, la inversió en infraestructures per a l'any que ve es mantindrà en el 1,6% del PIB de la Unió Europea, cosa que significa que serà la més baixa en 15 anys.

A més, l'informe també alerta que la inversió contra el canvi climàtic a la Unió Europea "no porta el camí adequat". "Per aconseguir una economia neta sense emissions de carboni per al 2050, la Unió Europea ha d'augmentar la inversió total en el sistema energètic i en les infraestructures relacionades en una mitjana del 2% al 3% del PIB", indica l'estudi. Amb un 1,2% del PIB dedicat a lluitar contra el canvi climàtic el 2018, La Unió Europea se situa per darrere dels Estats Units (1,3%) i de la Xina (3,3%) en inversió per combatre el canvi climàtic.

D'altra banda, l'informe alerta que Europa no està recollint els beneficis de la transformació digital perquè l'està adoptant "lentament". "La bretxa digital entre les empreses és cada vegada més gran", avisa l'informe. Segons l'estudi, només un 58% de les empreses europees són digitals, mentre que als Estats Units la xifra se situa en el 69%. El 30% de les pimes europees de més de 10 anys continuen sent no digitals.