El Departament d'Empresa i Coneixement assegura que el 2018 ha estat un "any positiu" en inversió estrangera, tot i la caiguda de l'11,2% respecte a les dades de l'any anterior, i que situen la inversió total en 2.985 milions.

Segons fonts del Departament consultades per ACN i El Nacional les dades fetes públiques aquest dimecres pel ministeri espanyol d'Indústria, Comerç i Turisme podrien acabar-se modificant, ja que, per exemple, el 2016 en un primer moment es van assignar 5.127,6 milions d'inversió estrangera a Catalunya i en una revisió posterior es va elevar la xifra als 8.273,8 milions.

Des d'Empresa, també destaquen la "volatilitat" de les dades, i aposten per mesurar-les en períodes més llargs. En aquest sentit, apunten que la inversió estrangera entre el 2014 i el 2018 va ser de mitjana 4.639 milions, un 45% que la mitjana del quinquenni anterior, entre el 2009 i el 2013.

A més, fonts del departament remarquen també les "limitacions" de l'estadística que elabora el govern espanyol, ja que es comptabilitzen les inversions estrangeres on l'empresa té ubicada la seu social, i no la productiva, i no s'inclouen en les xifres la inversió generada per filials locals de companyies estrangeres establertes a Catalunya. En concret, a Catalunya hi ha 8.642 filials d'empreses estrangeres, i les seves inversions no es comptabilitzen en les xifres.