La taxa d'activitat emprenedora (TEA en anglès) a Catalunya ha passat del 6,42% al 6,99% durant aquest 2016, per sobre de la taxa dels 5,23% que es va registrar en el mateix període en el conjunt de l'Estat espanyol, però per sota del 8,1% que registren els països europeus. Unes dades de l'últim estudi GEM (Global Enterpeneurship Monitor) que ha presentat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, coincidint amb la inauguració del saló BizBarcelona.

De fet, la taxa TEA de totes les demarcacions catalanes (Barcelona 7,01%; Girona 7,93%; Lleida 6,79%; i Tarragona 6,08%) està molt per sobre de la registrada en el conjunt espanyol. Fins i tot, s'indica que aquesta taxa aplicada als joves entre 18 i 34 anys, se situa a Catalunya en el 9,5% i a Barcelona en el 9,1%, no només per sobre del 6,2% que hi ha a Espanya sinó també fregant la mitjana europea del 9,9%. "Al nostre país segueix dominant una emprenedoria eminentment d'oportunitat centrada en l'impuls d'start-ups", ha assegurat Aregio. 

La taxa TEA mesura el nombre de persones entre 18 i 64 anys que han engegat durant l'últim any una empresa que no ha pagat salaris durant més de tres mesos o que ja està en un procés més avançat i per tant ja ha pagat salaris durant més de tres mesos. Per calcular aquesta taxa, en aquests emprenedors denominats 'naixents', cal sumar els emprenedors 'nous' que acumulen un període empresarial de no més de 42 mesos, i els emprenedors 'consolidats' que superen els 42 mesos d'aventura empresarial.

L'emprenedor jove català i barceloní

La qualitat de l'emprenedoria catalana i barcelonina és especialment rellevant quan es parla de l'emprenedor jove (entre 18 i 34 anys). En aquesta línia, Aregio ha valorat la taxa juvenil com una ''molt bona dada'' que constata que en l'actualitat és molt mes fàcil crear una iniciativa empresarial que 40 anys abans quan es necessitaven més recursos econòmics per comprar actius industrials i grans terrenys per engegar un projecte. 

En l'estudi també es destaca que la taxa emprenedora que fa referència als projectes empresarials nous, aquells que estan entre 3 i 42 mesos d'antiguitat, és superior a Catalunya i Barcelona a la registrada pel conjunt europeu i a l'Estat espanyol. Així, a Catalunya i a Barcelona aquesta taxa és del 4,6% i del 4,8%, respectivament, per sobre del 3,2% europeu i del 2,9% espanyol. 

En l'informe també es subratlla el factor negatiu que suposa la poca internacionalització dels emprenedors que indica que en el 80% dels casos de les empreses constituïdes no hi ha vendes a l'exterior. Un altre factor positiu que es consolida en aquests dos últims anys és el fet que augmenta de manera considerable el nombre d'emprenedors que neix a partir d'una ''oportunitat'' de mercat per sobre d'una ''necessitat'' personal de tenir una feina pel tancament d'oportunitats en el mercat laboral. 

El perfil

En la mitjana dels dos últims anys la ràtio motivació/necessitat a Catalunya és 2,20 mentre que en el conjunt d'Espanya es 1,58 i a la UE, 2,24. Aregio ha destacat que per millorar la qualitat de l'emprenedoria s'ha de treballar en el camp de la formació i en el camp de la innovació. A més formació i a més innovació, més projectes industrials es posaran marxa i més ocupació de qualitat. 

Tot i això, Aregio ha afegit que perquè hi hagi més qualitat en els nous projectes d'emprenedors cal que hi hagi també més quantitat. Les dades del 2016 ajuden a ser optimistes en aconseguir aquesta millora dels continguts dels nous projectes empresarials. Una de les dades més rellevants en aquesta edició és que la percepció d'oportunitats per emprendre un projecte empresarial en els pròxims sis mesos ha augmentat a Catalunya fins el 30%, en un percentatge pròxim al 35% que hi havia abans de la crisi.

Segons el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona i president delegat de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Marc Castells, aquest percentatge és "una molt bona dada" perquè s'allunya del pessimisme que hi havia fa uns anys durant la crisi i on només el 15% dels enquestats veia l'oportunitat de crear una empresa en els pròxims sis mesos. "És cabdal que les polítiques públiques persegueixen també la consolidació empresarial", ha afegit abans de concloure que els emprenedors que estan assessorats pels serveis públics de la Diputació de mitjana sobreviuen de mitjana com empresa tres anys més que la que va en solitari.