El jutge instructor de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha citat els presidents de Repsol i de La Caixa en qualitat d'investigats pel presumpte espionatge a l'expresident de Sacyr, Luis del Rivero, per part de l'excomissari de la policia espanyola, José Manuel Villarejo, en un intent per aconseguir el control de l'empresa. 

Aquestes citacions s'han fet en el marc d'una investigació de la Fiscalia anticorrupció. El jutge els ha imputat un delicte de suborn actiu per contractar els serveis de Villarejo sabent que era comissari del CNP.

En una interlocutòria avançada per El Confidencial, el titular del jutjat central d'Instrucció número 6 atén la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que divendres passat va sol·licitar la imputació de tots dos presidents en apreciar indicis que va haver-hi "confluència d'interessos" i una "actuació conjunta".

Es tracta d'una peça separada del cas Villarejo sobre si Repsol i La Caixa van acudir a l'excomissari per desarticular "una estratègia de sindicació" per part de Del Rivero "per associar-se amb Petróleos Mexicanos (Pemex)" de cara a aconseguir "gairebé un terç" de les accions de Repsol i accedir al seu control.

De moment, el que se sap d'aquesta investigació és que es van fer seguiments de les trucades de Del Rivero i se'n va recopilar informació tant empresarial com familiar. Les sospites existents són que aquests espionatges es van fer per ordre dels presidents de les dues companyies.

Cal apuntar que la citació es produeix després que els responsables de seguretat de La Caixa i Repsol asseguressin que Villarejo era conegut pels presidents de les dues companyies. 

En la seva interlocutòria, García Castellón, es refereix a "una espècie d'acta", un document denominat "Charla", d'una reunió celebrada el novembre del 2011 a Madrid al domicili de Rafael Redondo, un dels socis de Villarejo, en la qual haurien participat els també els excaps de seguretat de les dues empreses. És per això que el jutge considera que aquesta reunió "avalaria que, de manera almenys indiciaria" els dos presidents eren conscients de la recerca encomanada a Villarejo.

Durant la seva declaració el passat mes de desembres, Del Rivero, va declarar que els fets es remunten a un consell d'administració de Repsol de finals de setembre del 2011 en el qual els presidents de La Caixa i Repsol, van ser molt durs amb ell per la seva relació amb Pemex.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat