Els 4.800 projectes d'economia cooperativa, social i solidària representen un 6% del PIB de Barcelona i arriben a generar fins a un 8% del total de la seva ocupació, segons constata l'últim informe de l'Ajuntament. S'inclouen des d'iniciatives de salut, educació, habitatge, cultura i telecomunicacions fins a societats laborals, "mutualisme" o tercer sector social. I tot això capitanejat pels principis de propietat, gestió democràtica i responsabilitat social.

Un bon exemple de l'impuls d'aquest tipus d'economia és la Masia Can Calopa de Dalt que gestiona la cooperativa L'Olivera i que treballa per afavorir la integració social de persones amb discapacitat a través de la collita de la vinya i la producció de vi.

En aquest sentit, l'objectiu del consistori liderat per Ada Colau és reforçar i millorar la viabilitat econòmica de les iniciatives impulsades des del sector de l'economia solidària que contribueixin a crear treball "arrelat i pròxim" i que, alhora, facilitin i promoguin la sostenibilitat i la integració social de col·lectius vulnerables.

Collserola, un punt "emblemàtic"

El Comissionat d'Economia cooperativa, social i solidària i consum de l'Ajuntament ha assenyalat com a projecte emblemàtic "la muntanya de Collserola, on l'antic mercat de Vallvidrera també està cridat a jugar un paper referencial en aquesta aposta." Precisament l'Associació Cultural del Mercat de Vallvidrera –formada per una dotzena d'entitats i col·lectius– ha presentat aquest mateix dimarts un projecte de viabilitat basat en un model de gestió cívica d'aquest espai per garantir la implicació i el compromís de les entitats i la ciutadania així com el seu apoderament.

Per fer-ho possible, el districte de Sarrià-Sant Gervasi ha encarregat un avantprojecte i estudis previs per poder impulsar la reforma del mercat, ja que el consistori i les entitats entenen aquest equipament cultural com un espai de "socialització ciutadana i democratitzador de la cultura".