L'economia espanyola va caure un 34% en les últimes dues setmanes de març, coincidint amb el confinament més estricte ordenat pel govern espanyol amb l'objectiu d'evitar la propagació del coronavirus. Segons el butlletí del Banc d'Espanya que analitza l'impacte econòmic inicial de la crisi sanitària i del confinament, el sector més afectat va ser el del comerç, el transport i l'hostaleria, que té un pes del 23,8% i es va desplomar un 71%, mentre que el de les activitats artístiques, oci i altres serveis personals ho van fer en un 73%, però el seu pes és menor, del 4,7%. Altres sectors que van patir caigudes importants són el de la construcció (-52%) i el de les activitats científiques i auxiliars (-52%).

La caiguda de l'activitat econòmica a l'Estat va ser la mateixa que a Itàlia, també d'un 34%, i similar a la de França, amb un 32%. En canvi, a Alemanya va notar la davallada en menor mesura, en un 13%, mentre que la mitjana europea va ser del 21%, segons les dades del Banc d'Espanya, que recorda que les mesures de confinament ordenades pels governs europeus va donar lloc a una caiguda de l'activitat econòmica "brusca i intensa". A més, afegeix, cal afegir-hi la pèrdua de llocs de treball i la incertesa, que es van ajuntar a una reducció de l'oferta i la interrupció en algunes cadenes de subministrament.

Juntament amb l'Estat, Itàlia concentra un pes molt important en el sector serveis, amb un 56,8% i un 57,5%, respectivament, en comparació amb Alemanya (50,5%). Més concretament en el comerç, el transport, elm comerç i l'hostaleria, a Espanya i Itàlia representen un 23,8% i un 21,6%. Per contra, aquests percentatges es redueixen a França i Alemanya, amb un 17,7% i un 16,2%, mentre que en el país germànic el pes de les manufactures s'eleva a un 21,6% davant d'un 12,2% a Espanya i un 16,6% a Itàlia.

Segons el Banc d'Espanya, d'entre les economies amb un major pes Espanya, Itàlia i França són les que van patir un impacte superior confinament per la "severitat" de les mesures, el que va provocar que Alemanya només es contragués un 13% i els altres tres països superessin el 20%. "Aquestes magnituds van en línia amb la que algunes institucions havien anticipat", resumeix el butlletí.

D'altra banda, el Banc d'Espanya conclou que la crisi sanitària ha afectat de manera molt diferent a curt termini en funció del país. "Aquestes asimetries reflecteixen no només una intensitat diferent amb la que la pandèmia s'ha manifestat en cada territori, sinó també les particularitats de les mesures de contenció, les diferències en l'estructura productiva, l'orientació exportadora de les economies i la seva participació en el es cadenes globals de valor en un context de crisi mundial".