Les empreses catalanes esperen un 'no' dels britànics a sortir de la Unió Europea en el referèndum del proper 23 de juny. Així ho exposa un sondeig de la Cambra de Comerç Britànica a l'Estat espanyol, que ha apuntat que el Brexit afectaria negativament els seus negocis, segons el 70% dels empresaris consultats. I és que, actualment, hi ha 330 empreses catalanes al Regne Unit i 440 britàniques que operen a Catalunya, sent el cinquè soci comercial del país. A més, diversos experts apunten que el Brexit perjudicaria més a l'economia britànica.

Davant aquest escenari, la directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i Coneixement, Núria Betriu, ha insistit en la necessitat de negociar amb els britànics "independentment del resultat del referèndum" i s'ha mostrat convençuda que les empreses catalanes "sabran adaptar-se a qualsevol resultat".

La també consellera delegada d'ACCIÓ, l'agència pública per a la competitivitat i la internacionalització de l'empresa catalana, ha volgut treure importància a un possible Brexit i ha destacat "la mentalitat més global i flexible" de les companyies catalanes, que han sabut adaptar-se als canvis en l'economia global.

La realitat, però, és que el Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya i les xifres macroeconòmiques no fan més que constatar-ho: l'any 2015 les empreses catalanes van exportar per valor de 4.084 milions i Catalunya va importar de la Gran Bretanya 2.640 milions d'euros. Per tant, hi va haver un saldo positiu de 1.444 milions d'euros, una dada que difícilment es pot menystenir. La majoria de les empreses catalanes amb activitat en territori britànic són del sector industrial, amb un pes molt important de l'automoció.

Un 'Brexit' perjudicaria més el Regne Unit

Segons l'exdelegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Josep Manuel Suàrez, el Brexit "tindria un impacte relatiu" per a les empreses catalanes instal·lades al Regne Unit. Per què? La majoria es dirigeixen al mateix mercat britànic o exporten des d'allà a la resta del món.

La situació en què aquest segon grup d'empreses es podria veure més afectat és amb una devaluació de la lliura esterlina, segons ha apuntat Suàrez. No obstant això, aquesta situació permetria "exportar al Regne Unit de forma més barata". Cal recordar que el valor de la lliura esterlina és més alt que l'euro: a 21 de juny, un euro equival a 0,77 lliures esterlines.

Rosell demana als britànics seguir junts

Al seu torn, el president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Juan Rosell, ha apostat fermament per la continuïtat del Regne Unit dins de la Unió Europea durant el Congrés de la Confederació Espanyola de Directius i Executius (CEDE). "Se'ls ha de dir que els volem per reformar aquesta Europa tan antiga que tenim perquè amb el Regne Unit fora o dins és molt diferent", ha apel·lat el líder de la patronal. I per aquesta reforma de la UE, segons Rosell, es necessita el Regne Unit: "Són els que més entenen d'aquestes transformacions".

No serà un procés d'avui per demà

Segons el professor d'Economia a la London School of Economics (LSE) Joan Costa-Font, el Brexit "no seria immediat sinó que podria allargar-se uns sis o set anys". En tot aquest període, i això és el més alarmant, la cinquena economia mundial patiria una important sortida de capitals i una "inevitable" recessió econòmica, segons el docent. Costa-Font apunta que, davant del Brexit, algunes empreses inversores podrien portar al Regne Unit i a la Unió Europea davant de la justícia "per haver garantit un marc legal que no existia".

El professor de Política Europea i Afers Exteriors al King's College of London Anand Menon apunta en la mateixa direcció: "Els mercats entraran en pànic i cauran les inversions", explica el professor britànic, que també apunta a un encongiment de l'economia del Regne Unit en cas d'un 'sí' a la sortida de la UE. "No només s'encongiria la nostra economia sinó també el paper de les grans entitats financeres", que optarien per instal·lar-se en altres països d'Europa i generarien "una economia més justa".

Quines empreses catalanes exporten al Regne Unit?

Els sectors de l'automòbil, la química, la farmàcia i el financer són els més importants pel que fa a la xifra de negocis catalana al Regne Unit. Bon exemple és Seat, que va vendre 47.000 cotxes als britànics el 2015; o el Banc Sabadell, que va comprar l'any passat el banc britànic TSB. Un altre exemple d'inversió catalana a Gran Bretanya és Abertis, que gestiona una autopista.