L’economia catalana manté durant el segon trimestre del 2016 un ritme de creixement intertrimestral del 0,8%, una xifra que situa la taxa interanual en el 3,5%. Mentre l'economia internacional es desaccelera, l'economia catalana no perd força i segueix creixent al mateix ritme que el primer trimestre, segons queda reflectit en les dades corresponents a l’estimació d’avanç que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

En aquest sentit, el dinamisme que mostra l'economia catalana podria obligar a revisar a l'alça les previsions de cara al conjunt del 2016. El passat mes de maig, el Departament va estimar el creixement en un 2,9% però tot sembla indicar que aquesta xifra serà novament superada. 

De fet, tot i la desacceleració que mostren les dades interanuals, els dos primers trimestres l’economia ha experimentat un creixement del 3,7% i del 3,5%, respectivament. El patró de creixement del segon trimestre és similar al del primer trimestre i gira al voltant del consum privat, el turisme i una lleu recuperació de les exportacions de béns.

La Indústria creix més que en els últims sis anys

Respecte als resultats sectorials, la indústria ha crescut durant el segon trimestre un 3,5%, la taxa més elevada dels darrers sis anys i amb xifres superiors a la mitjana de la zona euro. Pel que fa a la construcció, l'economia catalana assoleix el sisè trimestre de creixement consecutiu, amb una taxa interanual del 3,7%, pel bon comportament del subsector de l’habitatge.  

El sector serveis ha augmentat el segon trimestre un 3,7% interanual gràcies, especialment, als resultats de les activitats de mercat impulsats pel turisme i la demanda interna. Les xifres turístiques són remarcables: el turisme augmenta un 4,1% el primer semestre i les pernoctacions hoteleres un 8,4%.

73.100 llocs de treball

El projecte de llei de pressupostos elaborat pel Govern per al 2016, que no va arribar a prosperar pel veto de la CUP i la resta de partits de l'oposició, contemplava que el PIB català creixeria un 2,9% aquest any i que Catalunya crearia el 2016 un total de 73.100 llocs de treball, per situar la taxa d'atur en el 16,6%. I pel que fa al 2017, preveia un alça del 2,7% i la generació de 68.600 llocs de treball.

En aquesta conjuntura econòmica, el Departament d'Economia encapçalat pel vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras sosté que l'entorn econòmic internacional s'ha tornat més incert arran del resultat del referèndum sobre el Brèxit així com l'increment dels atemptats terroristes i les conseqüències del cop militar fallit a Turquia.

En aquest punt, l'informe que serà presentat aquest divendres per Junqueras assegura que les previsions econòmiques mundials s'han revisat de nou a la baixa, encara que afegeix que "l'economia de la UE no acusa de moment canvis importants, que es concentrarien el 2017, i comportarien un creixement més modest". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat