L'economia catalana crearà 215.000 llocs de treball entre 2016 i 2017 i això reduirà la taxa d'atur del 17,4% fins al 12,8%, segons l'informe "Situació Catalunya" de BBVA Research. Malgrat no trobar-se ni molt menys en la mateixa situació que el 2008, aquest impuls del mercat laboral anirà acompanyat per un creixement del PIB català del 2,9% durant el 2016 i del 2,7% el 2017. Ara bé, aquesta darrera predicció podria rebaixar-se tres o quatre punts per culpa de les incerteses actuals tant pel que fa a la transició i gestió del Brèxit i les polítiques d'austeritat a Europa, com per la falta de govern i les polítiques econòmiques a Espanya. 

Tot i això, les dades d'ocupació del juliol i l'agost juntament amb el creixement d'aquest segon trimestre que podria rondar l'1% respecte al primer trimestre, farien revisar a l'alça la previsió per aquest 2016, que podria igualar el 3,3% del 2015. En aquest sentit, també serà fonamental l'impuls i l'evolució dels vents de cua: preus del petroli a nivells històricament baixos, política monetària expansiva, moderada acceleració de la Unió Monetària Europea (UEM) i política fiscal neutral.

Riscos i temporalitat massa elevats

En un entorn d'elevats riscos interns i externs, el cap d'Economies Desenvolupades del BBVA Research, Rafael Doménech, ha reiterat la importància de "continuar amb les reformes que modernitzin l'economia catalana i la preparin per afrontar riscos interns i externs". En cas de seguir accelerant per aquest camí, res no podrà evitar que Catalunya registri entre el 2014 i el 2017 un creixement sostingut inaudit des del 1981.

També la temporalitat suposa un risc i és que malgrat haver-se reduït, encara es troba molt present en el mercat laboral. Actualment, un 26% i abans de la crisi, un 33%. Totes dues, "excessives" tenint en compte que l'objectiu segons Doménech hauria de ser del 15%. Una xifra inimaginable sense canvis legislatius que permetin "crear més i millor ocupació", seguir incrementant la mida de l'empresa per augmentar la seva presència en mercats globals i millorar la seva resistència. 

El dèficit com a missió impossible

"És pràcticament impossible assolir l'objectiu de dèficit ara com ara a Catalunya", ha assegurat Doménech. La pròrroga pressupostària i les mesures de control poden ajudar a corregir el dèficit però no amb la intensitat suficient per complir l'objectiu establert. "Sense mesures addicionals, l'objectiu quedarà lluny". I malgrat això, es recomana ajustar la despesa aprofitant l'increment d'ingressos gràcies al creixement econòmic i la creació d'ocupació per seguir caminant vers la recuperació i la consolidació fiscal de Catalunya. 

Paral·lelament, Doménech també ha assegurat que Catalunya ha de reduir "la bretxa estructural que té amb altres economies avançades en matèria d'ocupació i productivitat" i "no arribar tard a la transformació digital de la indústria i els serveis". Queden pendents millores del capital humà i les institucions però tot sembla indicar que s'hi arribarà més aviat que tard, ja que es parteix des d'una posició clarament favorable en innovació i revolució digital.