Les empreses de l'Ibex només van incorporar un 31,2% de dones als consells d'administració l'any 2020, així com només 3 presidentes o conselleres delegades. Aquestes són algunes de les dades de l'estudi 'Dones als Consells de les empreses cotitzades' d'IESE i Atrevia, les quals posen de manifest la manca d'equitat de gènere en el món empresarial. 

Si bé la proporció de dones s'adiu a l'objectiu que marca la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), no ho faria amb el 40% que marca la llei d'igualtat. A més, un 40% de les empreses de l'Ibex no compleixen amb la meta d'un terç de seients als òrgans de direcció ocupats per dones. Pel que fa a la totalitat d'empreses cotitzades, es queden a 4 punts de l'objectiu del 2020, amb un 25,78% de conselleres.

"La presència de la dona en llocs de responsabilitat i poder a les societats cotitzades avança, el que és una magnífica notícia per a tots. Però encara queda molt per fer", ha indicat Núria Vilanova, fundadora i presidenta d'Atrevia. Segons l'estudi, la presència femenina en els consells d'administració de l'Ibex ha augmentat més del doble en l'última dècada i es va situar en 139 conselleres el 2020, 15 més que l'any anterior. Tot i això, actualment només tres dones ostenten el màxim poder de decisió a les empreses de l'Ibex, dues com a presidentes executives -Ana Patricia Botín al Banc Santander i Beatriz Corredor a Red Eléctrica de España (REE)- i una com a CEO -María Dolores Dancausa a Bankinter-.

Manca de paritat

Les dades publicades aquest dimarts asseguren que el 94,29% de les presidències de l'Ibex-35 corresponen a homes. En el 96,43% de les ocasions, el càrrec de conseller delegat també l'ocupa un home. A més, el 40% de les companyies no compleixen amb l'objectiu marcat per la CNMV, entre les quals es troba Ferrovial, Solaria, ACS, Cie Automotive, Amadeus, Bankia, Enagás, Naturgy, Banc Sabadell, Colonial, Acciona, Meliá Hotels, Viscofán i Telefónica. En canvi, 19 companyies arriben al 30% de seients ocupats per dones i 4 superen l'horitzó que marca la normativa del 40%: Red Eléctrica de España (REE), Caixabank, IAG i Santander.

Per sectors, només dos superen l'objectiu del 30% de presència femenina: el de petroli i energia (gairebé el 31%) i serveis financers (30,1%). Els sectors de materials bàsics, indústria i construcció (21,5%), juntament amb el de serveis immobiliaris (23,7%), segueixen sent els més reticents a incorporar dones als òrgans de direcció.

L'informe assenyala que per assolir una quota femenina del 40% el 2022, cada cotitzada necessitaria designar una consellera més, sense variar la composició dels seus membres. Amb el ritme actual de progressió (+2,64%), no s'arribaria a la paritat del 30% abans de 2023 i les empreses de fora de l'Ibex no assolirien el 40% del nou codi de bon govern fins al 2024.