L'escletxa salarial entre homes i dones és una realitat a Catalunya, i així ha quedat confirmat amb les dades del darrer informe del Departament de Treball d’Afers Socials i Famílies, que corroboren que les dones cobren un 23,4% menys que els seus homònims masculins. Segons la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, tardaríem 217 anys en eradicar la bretxa salarial si no actuem.

“Les dones treballem menys, cobrem menys, tenim menys parcialitat, menys reconeixement i ens trobem en un terra enganxós que ens deixa en els nivells més baixos de la bretxa salarial”, afirma la directora. La responsable del Observatori de Treball, Manuela Redondo, declara al seu torn que l’indicador de la bretxa salarial no és l’únic que cal tenir en compte, ja que la taxa d’atur de les dones és de dos punts superior a la dels homes.

A més, l'informe confirma que els homes van cobrar una mitjana de 27.572 euros anuals, enfront dels 21.110 en dones -uns 6.500 euros més- i la bretxa salarial creix quan els contractes són indefinits, situant-se en el 24,5% -respecte a l'11,4% en els de tipus temporal-, i en les ocupacions elementals (32,6%) i en serveis (29,4%). Aquestes dades ratifiquen la necessitat de fer polítiques públiques contra les desigualtats de gènere, contra les afirmacions d'"alguns partits" que asseguren que les dones estan sobreprotegides, ha lamentat Mata, que ha recordat que aquest dimecres és el Dia Internacional de la Justícia Social i el divendres, el de la Igualtat Salarial. “Són dades inacceptables que ratifiquen que s’han de fer noves polítiques” reitera la directora general d’Igualtat.

Els plans d’igualtat consisteixen en trencar aquesta bretxa salarial formant a treballadors, directors i recursos humans. Durant l’any 2018 s’han invertit 865 mil euros per poder fer els plans d’igualtat. Actualment a Catalunya hi ha 147 empreses registrades que l’han aplicat. La directora general apel·la que en un futur sigui obligatori per a les empreses enregistrar-se per a que aquests plans “es converteixin en molts més”.